RTV Pančevo.

RTV Pančevo.

Radio Televizija Pančevo je preduzeće koje je registrovano za emitovanje televizijskog i radijskog programa. Radio Pančevo je počelo da radi u aprilu 1980. godine, TV Pančevo u decembru 1992. godine, dok je internet stranica RTV Pančevo prvi put postavljena 21. decembra 2009. godine.

Sunčanica i toplotni udar -posledice preteranog izlaganja sunčevom zračenju

Visoke temperature najavljuju da će leto biti žarko i veoma toplo , upozoravaju nas da moramo da se čuvamo i u najtoplijem delu dana sklanjamo sa sunca. Nismo bezbedni i ako boravimo u prostorijama koje su zagrejan,e jer možemo dobiti toplotni udar. Kako da se zaštitimo, objašnjava doktor Damjan Stamenković.

Sunčanica je posledica preteranog izlaganja glave i potiljka sunčevom zračenju. Toplotni udar je ozbiljnije stanje i rezultat je prekomernog nakupljanja toplote u telu, najčešće zbog dugog izlaganja ekstremno visokim temperaturama u uslovima velike vlažnosti. Mnogi će ovog leta poželeti da se raslade na bazenima, reci i moru i  tada smo često spremni da budemo celog dana na suncu ,a ulazak u vodu nije uvek postepen, rekao je za RTV Pančevo dr Damjan Stamenković .

-Svakako da je opasno da naglo uđemo u reku, bazen ... važno je da se prvo pokvasimo, ali ne naglo .Simptomi sunčanice počinju kao neka vrtoglavica , osećaj konfuznosti zbunjenosti , deziortancije i pojačanog znojenja .Ove nedelje temperature su do 38 stepeni pa je preporuka da se u šetnje ide ujutru ili kasnije uveče kada zahladi , da veći deo dana provodimo u hladu i dehidratacija , kape obavezno i faktor 50 za sunčanje.

Posledica visokih temperatura su razna stanja koja  mogu nastati  zbog poremećaja regulacije telesne temperature, rerao je dr Stamenković-

- Što se tiče toplotnog udara, on nema veze sa dejstvom sunčanih zraka , to može da se desi I u sauni, kod kuće, napolju .Ako nekom pozli, važno je raslađivanje, polivanje vodom.

 U ovom periodu godine posebno su osetljive starije osobe, deca, trudnice i oboleli od kardiovaskularnih, cerebrovaskularnih, respiratornih, dijabetesa i drugih hroničnih bolesti. Izuzetno su ugroženi i radnici koji svoje aktivnosti obavljaju na otvorenom prostoru, ali i oni koji rade i nedovoljno rashlađenim prostorijama.