RTV Pančevo.

RTV Pančevo.

Radio Televizija Pančevo je preduzeće koje je registrovano za emitovanje televizijskog i radijskog programa. Radio Pančevo je počelo da radi u aprilu 1980. godine, TV Pančevo u decembru 1992. godine, dok je internet stranica RTV Pančevo prvi put postavljena 21. decembra 2009. godine.

Đurić u Vašingtonu: Srbija snažno veruje u moć dijaloga, doprinoseći bezbednosti

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić koji prisustvuje programu "Partnerstvo za mir" u okviru NATO samita rekao je danas da je Srbija u Vašingtonu jer snažno veruje u moć dijaloga kao i da naša zemlja doprinosi regionanoj i globalnoj bezbednosti.

Đurić je istakao da smo vojno neutralna zemlja, ali da želimo da se razume naša pozicija u svetu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. "Mi nismo članica NATO, ali želimo da, koristeći i oslanjajući se na moć dijaloga, proširimo razumevanje za srpsku poziciju o našim strateškim nacionalnim temama - od Kosova i Metohije do regionalne situacije", istakao je Đurić. Đurić je naveo da Srbija želi da se prikaže kao konstruktivan akter, koji doprinosi i regionalnoj i globalnoj bezbednosti. "Srbija je treća u doprinosu mirovnim misijama u Ujedinjenim nacijama u svetu", rekao je ministar i naglasio da se Srbija zalaže za jačanje razumevanja među partnerima, koji su trenutno u sukobu. Istakao je da su brojni razgovori na marginama značajni za poboljšanje imidža Srbije. "Za ugled Srbije je veoma značajno to što smo imali razgovore i sa gospodinom Blinkenom, na marginama samita, zatim sa nizom ministara inostranih poslova zemalja članica NATO, kako onih koji nisu priznali nezavisnost Kosova i Metohije, tako i onih koji jesu", rekao je Đurić. Naveo je da Srbija kao zemlja članica "Partnerstva za mir" ima aktivnu ulogu u toj organizaciji. Komentarišući prve dane posete Vašingtonu, Đurić je rekao da je imao susrete i sa demokratskim kongresmenom iz Kalifornije Erikom Svolvelom, koji ima veliki uticaj u Demokratskoj partiji, kao i sa predsedavajućom Srpskog kokusa Klaudijom Teni, iz Republikanske partije, iz države Njujork. Đurić je dodao da je o jačanju saradnje dve zemlje razgovarao i sa šefom mađarske diplomatije Peterom Sijartom, kao i da predsedavanje Mađarske Savetu Evropske unije predstavlja šansu za Srbiju, ali i za samu Evropsku uniju. "Zahvalni smo našim mađarskim prijateljima. Zajedno radimo na otvaranju novih klastera, kada je reč o pregovorima Srbije sa Evropskom unijom“, naveo je Đurić. Prisustvovao je i Američko-srpskom poslovnom savetu i naveo je da je to šesti međunarodni samit na kojem Srbija učestvuje ovog meseca. "Nastavljamo sa ogromnom energijom i entuzijazmom da se borimo za status i poziciju samostalne, nezavisne i slobodne države Srbije u međunarodnoj zajednici", zaključio je Đurić.