RTV Pančevo.

RTV Pančevo.

Radio Televizija Pančevo je preduzeće koje je registrovano za emitovanje televizijskog i radijskog programa. Radio Pančevo je počelo da radi u aprilu 1980. godine, TV Pančevo u decembru 1992. godine, dok je internet stranica RTV Pančevo prvi put postavljena 21. decembra 2009. godine.

Vršac: Otvoren 25. Međunarodni festival folklora "Vršački venac"

Međunarodni festival folkolora pod nazivom „Vršački venac“, 25-ti po redu, zvanično je otvoren na velikoj bini u centru grada. Ove godine, priliku da se predstave publici imaće ansambli iz Srbije, Brazila, Kolumbije, Južne Koreje, Portugala i Rumunije.

Međunarodni festival folklora „Vršački venac“ osnovan je 1993. godine, sa tendencijom da, poput poznatih svetskih festivala, sačuva i neguje ono što je najvrednije u bogatom fondu narodnih pesama i igara. Ove godine „Vršački venac“ održava se po 25-ti put, a  zvanični festivalski program odvijaće se na velikoj bini u centru grada, i trajaće do srede 10. jula. Kulturu i tradiciju zemalja iz kojih dolaze predstaviće ansambli iz Brazila, Kolumbije, Južne Koreje, Portugala i Rumunije. Mađarski folklor predstaviće mešani ansambl iz Vojlovice i Skorenovca, a srpski folklor ansambl „Oplenac“ iz Kanade i ansambl KUD „Laza Nančić” - predstavnik grada Vršca. Vladimir Bošković, direktor festivala folklora „Vršački venac“, ističe da su ovakve manifestacije od izuzetnog značaja za grad Vršac.

 - Značaj je neverovatan, mi ovde spajamo ljude kroz igru i pesmu, a igra je jezik koji svi razumemo. Naša publika i naši sugrađani su navikli da mi svake godine priredimo ozbiljan spektakl ovde u našem gradu, i nastojimo da svake naredne godine budemo makar malo bolji nego prethodne, rekao je Vladimir Bošković.

Član gradskog veća za kulturu grada Vršca, Trajan Kačina, kaže da ovaj festival ima dugu tradiciju, a da on iz godine u godinu okuplja sve veći broj ljudi na gradskom trgu, što dovoljno govori o popularnosti ovog festivala među građanima Vršca.

- Kao što možete videti, grad je uvek prepun, zato što građani Vršca vole ovakve stvari, i cene ih. Međunarodni je festival, pa ove godine imamo izuzetne goste iz Brazila, Južne Koreje, Kolumbije,  Portugala, Kanade i Rumunije, tako da sve to daje na značaju festivala, a ono što je najbitnije, daje gradu na značaju, i ljudima iz grada, da im pružimo sve ono što im je potrebno na polju kulture, rekao je Trajan Kačina.

KUD „Laza Nančić“ iz Vršca imalo je priliku da svojim nastupom svečano otvori 25-ti po redu festival „Vršački venac“. Miloš Nikolić, član ovog kulturno-umetničkog društva, ističe da je to za njega velika čast. 

 - Meni lično je veoma drago što mogu da učestvujem na ovom festivalu i pomognem svom gradu. KUD „Laza Nančić“ se od 2000. godine predstavlja pod tim imenom, i od tada učestvuje na svakom festivalu „Vršački venac“, rekao je Miloš Nikolić.

Milica Kalinić, iz srpskog KUD „Oplenac“ iz Toronta, ističe da je za nju uvek prelepo iskustvo vratiti se u svoje rodne krajeve i tu zaigrati pred domaćom publikom.

 - Meni uvek znači da se vratim u otadžbinu, s obzirom da sam rođena u Torontu. Drago mi je što imam ovu priliku, da se vratimo za Srbiju i vidimo sve njene delove. Veoma cenim ovo iskustvo, drago mi je što ipak uspevamo da održavamo naše korene, iako smo možda rođeni, ili odavno otišli iz Srbije, rekla je Milica Kalinić.

Stanko Nikolić iz Vršca jedan je od redovnih posetilaca međunarodnog festivala „Vršački venac“, za koji ima samo reči hvale.

 - Mi smo ovde domaći, i tradicionalno uvek dolazimo. Uvek je lepo videti druge kulture i druge običaje, tako da je sve ovo za nas veoma zanimljivo, rekao je Stanko Nikolić.

Osim zvaničnog dela, festival će i ove godine biti obogaćen nizom pratećih programa: svečanom festivalskom povorkom, radionicom učenja jedne tradicionalne srpske igre za članove gostujućih ansambala, izložbama i Etno sajamom u organizaciji TO Vršac.