RTV Pančevo.

RTV Pančevo.

Radio Televizija Pančevo je preduzeće koje je registrovano za emitovanje televizijskog i radijskog programa. Radio Pančevo je počelo da radi u aprilu 1980. godine, TV Pančevo u decembru 1992. godine, dok je internet stranica RTV Pančevo prvi put postavljena 21. decembra 2009. godine.

Kako se na najbolji način rashladiti tokom vrućina

Izuzetno visoke temperature beleže se i ovog leta širom naše zemlje. U razgovoru sa sugrađanima otkrili smo kako oni provode letnje dane i kako se na najbolji način rashladiti tokom vrućina.

FOTO: Pixabay

U leto smo već prilično zagazili, a naši sugrađani gotovo da su navikli na neizbežne visoke temperature. Mnogi Pančevci, uključujući i one najmlađe, odlučili su da ne dopuste da im letnje vrućine pokvare raspoloženje, pa svoje slobodno vreme izvan domova provode u prirodi, u prijatnom hladu i zelenilu parkova,  ili u blizini reke. Svako od njih ima svoj dobro oprobani recept za rashlađivanje u vrelim danima.

Ipak, visoke temperature i povećana količina sunčevog i UV zračenja razlog su za oprez i mogu biti veoma opasni, napominju lekari. Oni savetuju građanima, naročito ugroženim grupama, najstarijima, najmlađima, i hroničnim bolesnicima, da u periodu od 10 do 17 časova ne napuštaju klimatizovane prostorije. Ukoliko to ne mogu da izbegnu, preporučuje se da se adekvatno zaštite, a to podrazumeva hidrataciju i zaštitu od sunca.

Znači, faktori, protiv sunčevih zraka, da se namažu, da uvek imaju flašicu vode, neku tečnost, i da se adekvatno obuku. Tu uvek pričamo  o laganoj odeći, pamučnoj odeći, odeći koja je svetlih boja i ne privlači sunčevo zračenje. To bi bilo dovoljno da se organizam izbori sa toplotom. 

Iako nam do kraja leta predstoji još dosta toplih dana, nema razloga da ne iskoristimo vreme koje je pred nama na najbolji mogući način, uz pojačan oprez i primenjivanje saveta lekara.