Kupovati i čuvati hranu na adekvatan način
- 05 Jul, 2024
- 2 months ago
Posebno tokom leta kada su temperature visoke neophodno je ispoštavati hladan lanac osetljivih namirnica od kupovine pa do obrade. Čak dva milona bakterija može da se razvije iz samo jedne bakterije za samo sedam sati ,koje prouzrokuju najčešće stomačne tegobe koje mogu biti i ozbiljne ukolko dođe do trovanja hranom.
Topli dani sa visokim temperaturama traže dodatnu opreznost prilikom konzumiranja hrane. Posebno osetljive namirnice zahtevaju pravilan način čuvanja. Boja i svežina je prvi znak da li je namirnica sveža ili ne ali je veoma važan i način čuvanja posebno kada su osetljive namirnice u pitanju kao što su meso, riba, jaja i mlečni proizvodi.
Treba obratiti pažnju gde namirnice stoje da li su u rashladnim uređajima. Kada kupujemo treba da obratimo pažnju i na rok i do pripreme mora adekvatno da se čuva.Toplo i vlažno vreme je idealno za razvoj mikroorganizama.Treba hladan lanac da stalno bude očuvan , takođe higijena kada dođemo kući , bitne su čiste ruke i posuđe i sve to treba zadovoljati.
Na visokim temperaturama mikroorganizmi i bakterije se razmnožavaju veom brzo i lako stižu u naš digestivni trakt ako nismo pravilno čuvali i obradili hranu može doći do stomačnih tegoba ali i ozbiljnih trovanja hranom.
Ima dosta bakterija iz porodica enterobakterijace pored salmonele, može biti i ešerihija koli ali mogu biti i stafilokok i to je velika pretnja ako je loša higijene onog ko priprema hranu , jer može biti redovni stanovnik kože.Ako higijena nije dobra nisu dobro oprane ruke može da se prenese i kontaminira hrana.
Često posežemo za namirnicama koje kupujemo na kioscima a meso , majonez i proizvodi od mleka su najosetljiviji i zato je važno da hranu kupujete gde su higijnski uslovi zadovoljavajući za termičku obradu i prodaju.Moramo biti oprezni i kada konzumiramo voće i povrće ističe doktorka Đurić.
Tu isto nam vreba mikrobiloška ali hemijska kontaminacija namirnica.Mi ne znamo da li su oni nečim prskali i spoštovali karencu odnosno taj period od prskanja do momenta kada doli do potrošača .Takođe je važna higijena kako i čime s kojom vodom zaliva i zato je važno dobro oprati namirnice.
Čak dva milona bakterija može da se razvije iz samo jedne bakterije za sedam sati. treba Ne koristiti proizvodi koji se koriste od svežih jaja termički neobrađenih koji se koriste za pripremu sladoleda I kolače.
JKP „Zelenilo“: Redovno zalivanje tokom toplih dana
Najnovije vesti
Vučević: Država spremila podsticaje za vinarije
- 20 Septembar, 2024
- 6 sati ranije
U Crepaji takmičenje za male ribolovce
- 20 Septembar, 2024
- 7 sati ranije
Goran Đoković novi predsednik Teniskog saveza Srbije
- 20 Septembar, 2024
- 12 sati ranije
Opštini Bela Crkva dodeljen na korišćenje kamion za odvoženje otpada
- 20 Septembar, 2024
- 12 sati ranije