15. juna 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Kovin Kultura Najvažnije Vesti

Otvorena je renovirana bioskopska sala u bolnici za psihijatrijske bolesti u Kovinu

U Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti u Kovinu otvorena je renovirana bioskopska sala. Time je nastavljena rekonstrukcija ove bolnice, za šta je u prethodnom periodu izdvojeno oko 500 miliona dinara.

Bioskopska sala Specijalne bolnice u Kovinu zablistala je u novom ruhu. U potpunosti renovirano zdanje koje datira iz 1934. godine, a čuveno je po tome što je u njemu održana prva projekcija filma u Kovinu, služiće ne samo za projekcije filmova, već i različita kulturna dešavanja i okupljanja. Samim tim, obnovljeni prostor biće od velikog značaja za psihosocijalnu rehabilitaciju pacijenata, navodi Jovanka Petrović, v.d. direktorka Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti “Kovin”.

– „Ono što je značajno za njih, to je u procesu resocijalizacije jedan oporavak, vraćanje samopouzdanja i samopoštovanja. Ovo je jedan lep prostor, gde se pacijenti lepo osećaju, vraća im se dostojanstvo, i mogu da pokažu svoje zdrave kapacitete“ – izjavila je dr Jovanka Petrović, v.d. direktorka Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti Kovin.

Pacijenti potvrđuju da će im projekcije filmova i drugi sadržaji koji će se organizovati u renoviranoj sali mnogo značiti. Rekonstrukcija bioskopske sale počela je prošle godine, zamenom krovne konstrukcije, za koju je iz budžeta Vojvodine izdvojeno oko 13 miliona dinara. Obnova enterijera dovršena je zahvaljujući donaciji Ambasade Malteškog reda u Beogradu, koja je za ovu namenu izdvojila 4, 7 miliona dinara.

– Mi smo čuli za tu bolnicu i ranije. Poznata je. Dolazili smo više puta ovde i upoznali sa osobljem. Videli smo šta možemo, u okviru svojih mogućnosti da uradimo. Želimo da se sala koristi. Objasnili su nam čemu sve sala može da služi, spisak je zaista dug. Potrebna je i za lečenje, socijalizaciju, ali i da se život bolesnika učini lepšim, zanimljivijim i sadržajnijim više nego do sada“ – istakao je Nenad Prokić, zamenik šefa misije Ambasade Malteškog reda u Beogradu.

Renoviranjem bioskopske sale nastavljeni su građevinski radovi na zgradi Psihijatrijske bolnice. U poslednjih nekoliko godina u bolnicu je uloženo oko 500 miliona dinara, obezbeđenih iz budžeta Pokrajine i različitih donacija. Do sada je zamenjena stolarija, fasada, krovne konstrukcije, elektro i vodovodne instalacije. Uređuju se i enterijer i krug oko bolnice, kako bi ova ustanova bila što prijatnija za boravak i lečenje pacijenata.

Related posts

Sefkerin: Koncert u hramu Sabor svetog Arhangela Gavrila

Đilasova CRTA oborila listu Save Manojlovića: Sukob u opoziciji poprima sve veće razmere

Podaci RIK-a sa 7.847 biračkih mesta: „Srbija ne sme da stane“ na 46,84 odsto glasova

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija