15. juna 2024.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Predsednik Vučić: Visokopolitizovana rezolucija o Srebrenici, pozivam sve zemlje da ne glasaju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na Generalnoj skupštini UN, na kojoj se glasa o rezoluciji o Srebrenici, da je to visokopolitizovana rezolucija i pozvao sve zemlje članice da ne glasaju. „Zašto pozivam sve koji se nalaze u ovoj sali da glasaju protiv rezolucije – ovo je visokopolitizovana rezolucija i ja bih postavio tri pitanja na koja nismo čuli adekvatne odgovore od glavnih autora ove rezolucije, od Nemačke“, rekao je Vučić. On je zapitao zašto se donosi ova rezolucija. „Pod broj jedan, govorili su o individualnoj pravnoj odgovornosti, pominjući ovde crnogorske amandmane. I pitam vas, ako je tako, zašto se ova rezolucija uopšte i donosi? Zato kada je reč o individualnoj pravnoj odgovornosti, ona je već urađena, isporučena kroz optužnice, kroz presude i svi ti ljudi koji su bili optuženi, oni su već i osuđeni i osuđeni na zatvorske kazne. Nema nikakvih pojedinačnih imena u ovoj rezoluciji, to se uopšte i ne pominje“, poručio je Vučić.

Predstavnik Azerbejdžana u UN izjavio je danas na sednici Generalne skupštine UN na kojoj se raspravlja o rezoluciji o Srebrenici da ta zemlja neće biti u mogućnosti da glasa za predlog tog dokumenta ukoliko bude dat na glasanje. On je naveo da Azerbejdžan smatra da ovakve odluke moraju biti donete konsenzusom. „Mi smatramo da, garantujući odgovornost, obezbeđivanje pravde i istine kao i sećanje na žrtve, iziskuju pažljivo planiranje i pripreme i da ti postupci UN sa ovim u vezi bi trebalo da uživaju najširu moguću podršku i da budu usvojeni konsenzusom, kako bi bili više od pomoći pomirenju i uzajamnom razumevanju između naroda i unutar društava“, poručio je on. Dodao je da Azerbejdžan dobro zna koliko su bolne ratne rane i koliko je važna odgovornost da bi se izgradio mir i da bi se postigla pravda. „Azerbejdžan potvrđuje podršku jedinstvu, nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu svih balkanskih država i snažno se protivi bilo kakvom pokušaju mešanja u unutrašnja pitanja država“, izjavio je on. Objasnio je da Azerbejdžan uživa strateško partnerstvo sa balkanskim zemljama, koje se zasniva na bliskim istorijskim vezama, uzajamnom poštovanju i zajedničkom interesu, da pridaje značaj razvoju odnosa i saradnje sa njima i da je generalno zainteresovan za mir, bezbednost i stabilnost u regionu.

Predstavnik Kube: Kuba neće glasati za rezoluciju o Srebrenici

Angola će biti uzdržana na današnjem glasanju.

Predstavnik Kine u Ujedinjenim nacijama izjavio je danas da ta zemlja neće glasati za nacrt rezolucije o Srebrenici. On je na sednici Generalne skupštine, na kojoj se raspravlja o rezoluciji o Srebrenici, rekao da „ishitreno“ glasanje o nacrtu rezolucije nije u skladu sa duhom pomirenja u BiH i regionu, niti sa željom da se očuvaju mir i stabilnost, zbog čega Kina nema alternativu sem da glasa protiv nacrta rezolucije. „BIH je važna zemlja na Balkanu i u zajedničkom interesu je da BiH shvati važnost harmoiničnog suživota i da održi mir. Ratovi 90-ih su tamna strana istorije i doveli su do smrti civila. Kina je za to da se spreči ponovno dešavanje tragedija da jedinstvo i solidartnost idu ka pomirenju“, rekao je on. On je naglasio da Kina poziva na punu komunikaciju sa svim učesnicama i dodao da će ta zemlja nastaviti da radi na miru i stabilnosti u BiH i regionu. Istakao je da sve zajednice u BiH treba da rade zajedno na očuvanju i održavanju institucionalnih okvira postavljenih Dejtonskim sporazumom i da bi trebalo da postignu saglasje oko velikih pitanja u vezi sa međunarodnim odnosima i stabilnošću i da naprave veći napredak na putu konsolidacije nacionalnog pomirenja i unapređenja u izgradnji nacija. „Nacrt rezolucije je raspršio velike kontroverze u BiH, relevantne zemlje regiona i države članice koje su uključene takođe su iskazale sve snažne stavove“, rekao je on.

Glasanje je bilo veliko iznenađenje za mnoge, 87 onih koji su bili u sali nije glasalo za, hvala Kini i Ruskoj Federaciji, UAE, Mađarskoj i Slovacima Grcima, Kipranima… više od dve trećine stanovnika zemaljske kugle je bilo na našoj strani.

Related posts

SUGRAĐANI NA STRANI STUDENATA Empatija Novosađana nije ni danas izostala 

Predsednik Vučić ugostio tim Srbije: Ponosni smo, hvala što decu vraćate u bokserske sale

Vršac: Sećanje na žrtve NATO bombardovanja

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija