15. juna 2024.
Radio televizija Pančevo
Kultura Najvažnije Pančevo Vesti

U Narodnom muzeju , 25. maja počinje 21. Bijenale umetnosti pod sloganom „Ispiranje“

Bijenale umetnosti u Pančevu biće održano od 25. maja do 25. juna u više prostora na temu “Ispiranje”, a predstaviće više od 20 domaćih i stranih umetnika i kolektiva u selekciji Sonje Jankov.

U Narodnom muzeju Pančeva, 25. maja biće otvoreno 21. Bijenale umetnosti pod sloganom „Ispiranje“. Ovogodišnje Bijenale biće održano od 25. maja do 25. juna, a publiku očekuje bogat program. Sonja Jankov, kustoskinja i naučna saradnica za humanističke nauke, izjavila je da je za 21. Bijenale umetnosti odabrala temu “Ispiranje” jer jer konotacije tog termina mogu biti negativne i pozitivne.

– Slogan „Ispiranje“ mi se pojavilo ko nešto što je svima razumljivo ali takođe može da se protumači na razne načine. Zadovoljna sam kako su se umetnici odazvali na ovu temu i kako su je protumačili, rekla je Sonja Jankov, selektorka.

Na otvaranju ovogodišnjih Bijenala biće dva performansa, istakla je Sonja Jankov.

– Jedan će biti performans francuske umetnice Barbare le Beger Fridman i a drugi jednog domaćeg umetnika Vaštaga Vendela. Barbara će biti ispred Narodnog muzeja grada Pančeva a Vaštagov performans biće u Galeriji Milorada Bate Mihailovića. Od ostatka programa u pitanju su instalacije ili video radovi. Imaju dela umetnima u metalu, ako i crteže. Uglavnom su višemedijske instalacije i imaćemo,rekla je naša sagovornica.

Program će biti održan u nekoliko javnih i galerijskih prostora   našem gradu, najavila je urednica vizuelnih programa Kulturnog centra Pančeva Ivana Markez Filipović.

– Jedan od prostora je i nova Galerija savremene umetnosti, ostajemo i u staroj Galeriji, takođe u prostoru Galerije Milorada Bate Mihailovića. Tradicionalno gostujemo u Narodnom muzeju, oni će nam omogućiti da uđemo u Trumićev legat, onda imamo jednu skulpturu u prostoru na zelenoj površini pored bivše galerije i ona će sve vreme biti tamo. Imamo prostor bivšeg bioskopa Vojvodine koji pruža jednu posebnu atmosferu. rekla je Sonja Jankov.

Bijenale umetnosti u Pančevu održava se pod pokroviteljstvom Grada Pančeva, Ministarstva za kulturu Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Vojvodine.

https://youtu.be/anGMFCATgZw

Related posts

Studenti očekuju pravičnu odluku Etičke komisije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, u protivnom sledi nastavak blokade fakulteta

Aleksandar Vulin sa visokim rukovodiocem iz Belorusije u Sankt Peterburgu: Belorusija čvrsto podržava teritorijalni integritet i pozicije Srbije 

Vršac: Radionica digitalne pismenosti za starije sugrađane

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija