15. juna 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Politika Srbija Vesti

Đilasova CRTA oborila listu Save Manojlovića: Sukob u opoziciji poprima sve veće razmere

Izvor i Foto: 24sedam

Ovo je još jedan dokaz da se međusobni rat u opozciji rasplamsava i dobija sve veće razmere

Po tužbi Vladimira Tupanjca iz CRTA oborena je lista pokreta Sava Manojlovića „Kreni-promeni“ na Vračaru.

Prema svim informacijama, Tupanjac je, mirne duše, mogao da obara i neke druge opozicione liste.

Skoro sve liste opozicije imaju manjakvosti, tako da je mogao da obori bilo koju, ali je on ciljano išao da obori listu Save Manojlovića.

A to je učinio kako bi olakšao baš tim drugim opozicionim listama posao.

Lider liste „Kreni – Promeni“ Savo Manojlović optužio je Dragana Đilasa za obaranje te liste na Vračaru.

On je istakao da su kontaktirali predstavnike CRTE povodom obaranja liste.

– Crta se ne bavi kontrolorima izbora na opštinskom nivou, iako se njihov advokat nalazi na listi saradnika. Iza obaranja liste stoji Dragan Đilas – rekao je Manojlović.

Ovo je još jedan dokaz da se međusobni rat u opozciji rasplamsava i dobija sve veće razmere.

Podsetimo, CRTA je podnela žalbu Višem sudu osporavajući pravo da lista „Kreni-promeni“ učestvuje na izborima.

Interesantno je da je organizacija CRTA, koja je podnela prigovor protiv liste „Kreni-promeni“, deo povezane strukture koja se sastoji od medija, političkih subjekata, čitavih nevladinih organizacija ili pak njihovih istaknutih pojedinaca. Ovaj mehanizam, čije političko krilo vodi Dragan Ðilas i njegova Stranka slobode i pravde, služi za napade na političku i biznis konkurenciju, regulatorna tela, nepodobne političare i pojedince iz državnih struktura, što se na ovom primeru i te kako potvrđuje.

Kako je obrazložio Viši sud u Beogradu, utvrđeno je da je za izbornu listu podneto 370 pravno valjanih pismenih izjava birača, a što predstavlja nedovoljan broj pismenih izjava za proglašenje izborne liste u navedenoj Gradskoj opštini.

Za proglašenje izborne liste po Zakonu o lokalnim izborima potrebno je da je svojim potpisom podrži 600 birača u jedinici lokalne samouprave.

Dalje, nije pravilno primenjen zakon, jer na listi mora biti najmanje 40 posto pripadnika manje zastupljenog pola. Na izbornoj listi „Kreni-promeni“ nalazi se 19 osoba ženskog pola i 10 osoba muškog pola, što znači da na toj izbornoj listi ima 34,48 posto pripadnika manje zastupljenog pola.  

Viši sud u Beogradu utvrdio je i da su određeni kandidati za odbronike u pomenutoj Gradskoj opštini, uvidom u kopiju ličnih karata, menjali prebivalište kako bi se našli na listi odbornika.

Za dva kandidata u izvodima očitanih ličnih karata konstatovana je promena prebivališta koju su uradili nakon 3. jula 2023. godine.

Zbog pomenutih razloga, izričito je propisano da Republička izborna komisija rešenjem odbija da proglasi izbornu listu ako je za narodnog poslanika predloženo lice koje nema izborno pravo, kao i ako nisu poštovana zakonska pravila o zastupljenosti polova.

Shodno svemu tome, GIK odbija da proglasi listu Kreni-promeni koja je podneta Izbornoj komisiji Gradske opštine Vračar od strane Grupe građana Kreni – promeni Vračar.

Related posts

Obeležen 8. april, Svetski dan Roma

Zloupotreba tragedije u cilju manipulacije nacionalnim osećanjima – predsednik Nacinalnog saveta Vlaha: Vlasi nisu ugroženi, deo su državnog sistema Srbije i imaju sva zagarantovana prava

Kupovina stana u Nišu – pametan potez ili rizik?

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija