15. juna 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti Vršac

Vremenski uslovi i dalje ne pogoduju poljoprivrednim kulturama

Vremenski uslovi i dalje ne pogoduju poljoprivrednim kulturama. Ubrzana vegetacija i nedostatak padavina u ovog regionu utiču i na ratarske ali i na voćarske kulture i zasade vinove loze.

Kada se sumiraju ukupne količine padavina u prethodnom periodu uz ubrzanu vegetaciju uzrokovanu temperaturama iznad proseka, može se reći da su površine pod poljoprivrednim kulturama u deficitu vlage. On se najviše oseti kod strnih žita, odnosno pšenice i ječma kažu stručnjaci. Ti usevi pate i u prilično su u lošem stanju.

„Nedostatak padavina u tome periodu setve se isto ogleda u okopavinama. Imamo useve kukuruza i suncokreta koji su ponikli, ali vrlo neravnomerni po porastu. Biljka je u fazi kotiledona i u fazi 5-6 listova kod suncokreta odnosno kukuruza, tako da kod ovih okopavina u toku je sada suzbijanje korova“, kaže Vesna Jovančić, koordinatorka RC Prognozno-izveštajne službe Vršac.

Kada su u pitanju vinogradi, u toku je cvetanje vinove loze, a kako su najavljenje veće količine padavina, aktuelna je zaštita protiv svih bolesti zasada.

„Preporučuje se primena fungicida u cilju zaštite i plemenjače i pepelnice i pepeljastog grožđanog moljca čije se larve mogu uočiti već u vidu upredaka ali s obzirom da je njegov let prilično razvučen, preporuke su da se obrati pažnja“, dodaje Vesna Jovančić, koordinatorka RC Prognozno-izveštajne službe Vršac.

U zasadi jabuka u toku je formiranje plodova koji su negde 3 do 4 cm veličine, ali još uvek traje i period primarnih infekcija pa je neopodna zaštita.

Related posts

JKP „Zelenilo“: Sadnja letnjeg rasada, proizvedeno više od 100 hiljada  rasada

Predstavljena retrospektivna izložba 60 godina stvaralaštva Dese Patrov Morar

Kako pravilno naneti parfem

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija