20. maja 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Kovačica Kultura Najvažnije Vesti

Svečanost posvećena orguljama održana u Slovačkoj evangelističkoj crkvi u Kovačici

U Slovačkoj evangelističkoj crkvi održano je osveštavanje orgulja, kao i prvi koncert i predstavljanje rekonstruisanog instrumenta.

Velika svečanost posvećena orguljama održana je u Slovačkoj evangelističkoj crkvi u Kovačici, gde ovaj instrument zauzima važno mesto tokom službi. Orgulje koje su skoro tri godine bile na generalnoj popravci vraćene su u crkvu u decembru prošle godine. U prisustvu velikog broja gostiju osvećenje orgulja je izvršio biskup Slovačke evangelističke crkve dr Jaroslav Javornik.

– Osam godina je bila rađena humanitarna akcija oko prikučjanja finansijskih sredstava. Popravljanje orgulja je bila oko 45 hiljada evra. Prikupljala su se sredstva iz Slovačke Republike, Češke Republike, pomoću raznih konkursa Kancelarije za dijasporu iz Slovačke Republike, projekata opštine Kovačica i evo došao je taj dan kada možemo da se pohvalimo da smo sve to završili. Imali smo i taj čin kada smo hteli da se zahvalimo svim ljudima koji su pomogli oko popravke i mogu da kažem da smo pripremili ručno rađenu trubu na stalku na kojoj je graviran grb naše crkve i sa psalmom ,rekao je Josif Hrješik, predsednik Crkvene opštine Kovačica.

U drugom delu svečanosti, na koncertu je gostima rekonstruisan instrument predstavio počasni kantor Slovačke evangelističke crkve, orguljaš magistar Janko Siroma koji je bio i inicijator generalne popravke orgulja.

– Danas smo imali priliku da čujemo jedan poseban koncert koji se održavao kao pri koncert na obnovljenim i proširenim orguljama. Koncert je bio poseban i po svom programu pošto smo mogli da prikažemo stilsko izvođenje komada za orgulje iz Nemačke a takođe i iz Francuske, a to su upravo omogućili novi registri koje smo stavili u orgulje i od sada je proširen i izvbor novih dela koje možemo da interpretiramo na novim orguljama.

Brojni kompozitori stvarali su dela za orgulje. Među najpoznatijima je bio Bah, čiji doprinos u ovom domenu ostaje neprikosnoven. Mocart je orgulje nazivao kraljem instrumenata. Josif Hrješik ističe da nove orgulje ima veliki značaj za Kovačicu ali i za ceo Južni Banat.

– Što se tiče značaja, jako je veliki značaj ovih orgulja. Imamo ozbiljnu mašinu u našoj crkvi i planiramo da radimo velike stvari kao na primer koncerte. Već imamo neke pregovore sa beogradskim Kulturnom centrom. Videćemo kako ćemo sve uklopiti, ali ćemo ostvariti sigurno naše planove.

Slovački evangelički hram od izuzetnog je značaja za verski, ali i društveni i kulturni život meštana Kovačice. Osim što se u njemu obavljaju bogosluženja, koristi se i kao muzički prostor zbog izuzetnih akustičnih svojstava, naročito za horsko pevanje, pa koncerti klasične muzike u ovom ambijentu predstavljaju posebnu atrakciju za posetioce južnobanatske varošice.

Related posts

Grad Vršac, potpisao je Ugovor o sufinansiranju Programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova, sa Ministarstvom rudarstva i energetike, čija vrednost iznosi 11.250.000 dinara.

Železničar igrao nerešeno protiv IMT-a u Beogradu

Vršac: Počinje 15. Tekvondo Milenijum open

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija