20. maja 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Kultura Najvažnije Srbija Vesti

Otvorena izložba „Gradimo mostove kroz kulturu“ Jožefa Plečnika

Na Savskom šetalištu u Beogradu zvanično je otvorena izložba poznatog slovenačkog arhitekte Jožefa Plečnika. Ovaj projekat pod nazivom „Gradimo mostove kroz kulturu“ ima za cilj zbližavanje kultura tri države – Srbije, Slovenije i Češke Republike.

Izložba pod nazivom “Gradimo mostove kroz kulturu” je zajednički projekat Nacionalnih instituta za kulturu Evropske unije koji naglašava arhitektonsku vezu između tih zemalja. Ambasade Slovenije i Češke u Beogradu, kao i Austrijski kulturni forum Beograd prikazuju po šest Plečnikovih dela iz Ljubljane, Beča i Praga, kao i njegov rad u Beogradu. Predsednik Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji, Saša Verbič, naglašava da je Jožef Plečnik bio izuzetno bitna renesansna ličnost u prošlosti, te da njegovi radovi ne smeju biti zaboravljeni.

On je radio po celoj Evropi, a sa svojim projektom crkve Ante Padovanskog ostavio je dubok trag i ovde u Beogradu. Na ovim fotografijama koje će moći Beograđani da vide su dela iz Ljubljane, Beča i Praga. On je radio i šire, po drugim gradovima, ali su neka njegova najznačajnija dela prikazana upravo ovde, rekao je Saša Verbič.

Ambasador Češke Republike u Srbiji, Tomaš Kuhta, ističe da je Plečnik ostavio veliki trag svojim radom u Pragu. Upravo je njegov učenik, Alojz Mezera, projektovao zgradu Češke ambasade u Beogradu.

Zanimljiva stvar je ta da je našu zgradu naše ambasade projektovao njegov učenik Alojz Mezera, koji je bio njegov student. Upravo je to pokazatelj da su njegovi učenici bili veoma cenjeni, a da je on bio veoma dobar učitelj i profesor, rekao je Tomaš Kuhta.

Izložba je zajednički projekat Ambasade Češke Republike, Ambasade Republike Slovenije, Austrijskog kulturnog foruma i Muzeja i galerija grada Ljubljane.

Related posts

Aleksandar Vulin odgovorio Kurtiju: Srbija ima više dronova nego što on ima turskih Barjaktara i američkih Džavelina

Početak tretmana suzbijanja larvi komaraca u Pančevu od sutra

Opovo: Poslata poreska rešenja za 2024. godinu

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija