26. maja 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Izbori 2024 Najvažnije Pančevo

Obeleženo 176 godina od proglašenja Srpske Vojvodine

Pre 176 godina, tokom Majske skupštine u Sremskim Karlovcima, 15. maja 1848. godine, proglašena je Srpska Vojvodina, kao autonomna srpska jedinica na prostoru tadašnje Austrougarske. Vence na spomenik  Vojvodi Stevanu Šupljikcu  položili su :Predstavnici odbora za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova , Vojske Republike Srbije, Pokrajinske Vlade Republke Srbije  i Grada Pančeva.

Povodom obeležavanja 176. godišnjice Majske skupštine, na kojoj je 1848. godine u Sremskim Karlovcima doneta odluka o proglašenju Srpske Vojvodine, i  kada je Stevan Šupljikac  proglašen za prvog vojvodu Srpske Vojvodine, na spomenik Vojvodi Stevanu Šupljikcu venac je položila je Sanja Lakić pomoćnica ministra sector za boračko-invalidsku zaštitu , potpredsednica  Pokrajinske vlade  Sandra Božić u ime Pokrajinske vlade, Član Gradskog veća zadužen za rad ,zapošljavanje  socijalnu politiku i rad  Milenko Čučković u ime Grada Pančeva predstavnici odbora za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova , I predstavnici Vojske Republike Srbije.

-Danas smo položili vence na spomeniku Stevanu Šupljikcu prvom srpskom vojvodi koji je kao oslobodioc došao u grad Pančevo.To je jako bitno za istoriju grada Pančeva a i za sve nas .Hvala svima koji su učestvovali u svim događajima istorijskim, ali je to I uzor za sve nas  koji treba da obeležimo sve istorijske datume.Želim da kažem da majska skupština jer je tada došlo do ujedinjena  Vojvodine sa Srbijom  I srpskog naroda da živimo zajedno u jednoj državi, rekao je član Gradskog veća zadužen za rad ,zapošljavanje  socijalnu politiku i rad  Milenko Čučković.

Predstavnici odbora za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova , Vojske Republike Srbije, Pokrajinske Vlade Republke Srbije posle polaganja venaca na spomen obeležju Vojvodi Stevanu Šupljikcu U Pančevu   odali su poštu  u manastiru Krušedol, i kod spomen-ploče na zgradi Magistrata u Sremskim Karlovcima, posvećene proglašenju Srpske Vojvodine.

Related posts

Predsednik Vučić: Teški zadaci pred nama, formirati timove za sadejstvo svih naših snaga

Novi izgled Osnovne škole “Žarko Zrenjanin” u Beloj Crkvi

Predsednik Vučić: Na Francusku smo najviše računali kada imamo neku muku, tako je i danas

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija