20. maja 2024.
Radio televizija Pančevo
Bela Crkva Društvo Kultura Vesti

Stari narodni običaj kumačenje održan na obali reke Karaš u Jasenovu

Udruženje žena “Jasenovčanke” organizovalo je obeležavanje starog narodnog običaja kumačenje na plaži Gat u Jasenovu. U prisustvu velikog broja posetilaca, ispleteni su venci od grančica vrbe i cveća kroz koje su se deca poljubila, razmenila uskršnja jaja, i stvorila prijateljstva za ceo život.

Stari narodni običaj sklapanja doživotnih prijateljstava među decom i omladinom, kumačenje ili drugaričenje, obeležen je na obali reke Karaš u organizaciji Udruženja žena “Jasenovčanke”.

Kumačenje se tradicionalno izvodi na Pobusani ponedeljak, odnosno prvi ponedeljak nakon pravoslavnog Vaskrsa, i po verovanju stvara prijateljstva za ceo život.

Ovaj zanimljiv običaj predstavlja deo ritualnog obreda i odnedavno je upisan u Nacionalni registar Nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Smatra se da običaj kumačenje ili drugaričenje vuče korene iz nekadašnjih prolećnih svetkovina i ritualnih igara koje su izvođene u mnogim krajevima Evrope. Na našim prostorima ovaj termin se prvi put spominje u Rječniku Vuka Karadžića 1818. godine.

Related posts

Otišli u Nemačku po instrukcije: Opozicionari se sastaju sa nemačkim političarima i obaveštajcima pred izbore u Beogradu

Gašić: Kad god Svećlja napada Vučića, sledi novo nasilje i pritisak na Srbe

Pančevački preventivni centar i ovog vikenda bio je na usluzi svojim sugrađanima

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija