27. maja 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Najezda krpelja

Ujed krpelja je po pravilu potpuno bezbolan, zato je po povratku iz prirode neophodno detaljno pregledati celo telo. Ekipa TV Pančeva zabeležila vađenja krpelja kod male pacijentkinje u Hitnoj pomoći.

Sa dolaskom toplih dana više smo u prirodi gde najčešće vrebaju krpelji jer je to njihovo stanište. Ubod krpelja je po pravilu bezbolan, a na mestu uboda nema svraba.  Zato po povratku iz prirode treba detaljno pregledati telo i kosmati deo glave kako bi se uočio krpelj. Takodje je potrebno pregledati garderobu u kojoj se boravilo u prirodi. U Hitnoj pomoći našoj maloj sugrađanki Anđeli izvađen je krpelj.

„Mi smo šetale napolju ispred vrtića i oni su bili na grani i on mi je upao u kosu. Nisam primetila, nije me ni grickao, mama je moja primetila“, rekla je Anđela Stamatović.

Važno je da se krpelj izvadi stručno, kako ne bi ostao ni jedan deo koji može da napravi problem. Doktor Goran Simonović ističe da je važno da stručnjaci izvade krpelja, jer oni imaju pincete kojima je lako to i uraditi.

„Prisustvali ste kada smo našem malom pacijentu izvadili krpelja. Nisu svi krpelji opasni, samo njih 15 posto, problem je ako ih ne izvadimo dobro i ostrane ralica, jer se u digestivnom traktu nalazi baketrija Borelija koja prenosi lajmsku bolest“, rekao je dr Goran Simonović

Ukoliko primetite krpelja da se zakačio na koži ne treba stavljati nikakva hemijska sredstva; alkohol, benzin, aceton, lak za nokte i slično. Ova sredstva će izazvati povraćanje crevnog sadržaja krpelja i zaražavanje tamo gde se Borrelia nalazi u crevnom sadržaju zaraženog krpelja. Potražite pomoć lekara.

Related posts

Srpska napredna stranka počela danas prikupljenje potpisa za podršku izbornoj listi „Aleksandar Vučić – Beograd sutra“

U Beloj Crkvi počele su pripreme za letnju sezonu

Vaterpolisti Novog Beograda na završnom turniru Lige šampiona

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija