28. maja 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Servisna informacija Vesti

Zašto se zamena pneumatika sa dolaskom lepšeg vremena preporučuje

Sa lepšim vremenom i višim dnevnim temperaturama dolazi i period kada zimske gume treba zameniti letnjim. Iako zamena zimskih guma letnjim nije obavezna i nije kažnjiva zakonom, preporuke su da svi vozači zamene gume do 1. aprila.

Za razliku od zimskih pneumatika, ne postoji zakonska obaveza vožnje sa letnjim gumama, ali se ona svakako preporučuje iz nekoliko razloga. Od 1. aprila prestala je zakonska obaveza vožnje sa zimskim gumama. Ukoliko vas saobraćajna policija zaustavi nakon ovog datuma a vi niste promenili zimske za letnje gume, niste u prekršaju i nije kažnjivo, ali građani su bez obzira na to već počeli sa zamenom. Zašto se zamena pneumatika sa dolaskom lepšeg vremena preporučuje otkrio nam je vulkanizer Željko Otašević.

„Zakonski se menjaju počevši od 1. aprila, a ne postoji određeni period do kada treba zameniti pneumatike. Ipak, bilo bi dobro zameniti ih dok ne krenu ekstremne vrućine, kako bi pre svega izbegli gužvu i kako ne bi habali postojeće gume na automobilu“, rekao je Željko Otašević.

Ono što može da raduje sve vozače je to da se cene menjanja pneumatika nisu drastično menjale u odnosu na prošlu godinu, a sam proces zamene ne traje duže od pola sata, otkrio nam je Željko Otašević, koji  je pritom naglasio da gužvi za zamenu guma nema.

„Mi već godinama radimo sistemski zakazivanje zamene guma, tako da gužva nema, sve se to lepo rasporedi i sve se odradi na vreme“, rekao nam je Željko Otašević.

Zbog bezbednosti se nikako ne preporučuje upotreba polovnih guma, koje na oko mogu da izgledaju dobro, ali da imaju neke skrivene deformitete i niko ne može sa sigurnošću da vam kaže poreklo tih guma. Zbog toga je veoma bitno letnje pneumatike kupovati kod ovlašćenih servisera koji vam u svakom trenutku mogu dokazati ispravnost i poreklo guma.

Related posts

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin o predsedniku Irana Raisiju

„Svi smo radio“ poruka dvadeset sedmih po redu Radio dana održanih na Zlatiboru

Ana Brnabić sutra raspisuje izbore za odbornike skupština gradova i skupština opština

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija