27. maja 2024.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Si uputio pismo zahvalnosti predsedniku Vučiću: Odnosi podignuti na novu istorijsku visinu

Predsednik Aleksandar Vučić primio je pismo zahvalnosti predsednika Kine Si Đinpinga na toplom i pijateljskom prijemu tokom posete Srbiji u kome se ističe da su dve zemlje proglasile izgradnju zajednice sa zajedničkom budućnošću u novoj eri, čime su bilateralni odnosi podignuti na novu istorijsku visinu što će, kako je poručio, „ubrizgavati novi snažan podsticaj večnom prijateljstvu, uzajamnom podržavanju i bliskoj saradnji Kine i Srbije“.

"Pod našim zajedničkim rukovodstvom, kinesko-srpsko sveobuhvatno strateško partnerstvo svestrano napreduje na novi nivo. Naše dve zemlje uzajamno čvrsto podržavaju vitalne interese i značajne brige, beleže međusobno političko poverenje, solidno unapređenje praktične saradnje, kao i čelično prijateljstvo koje sa vremenom postaje sve čvršće, donoseći opipljive koristi narodima dve zemlje, dajući snažan impuls sopstvenoj modernizaciji i nacionalnom podmlađivanju", navodi se u pismu Si Dinpinga,            a saopstila je pres služba predsednika Srbije.

Si navodi da su tokom posete duboko razmenili mišljenja o bilateralnim odnosima i međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa, kao i da su postigli niz važnih konsenzusa. 

"Naše dve zemlje su zajedno proglasile izgradnju zajednice Kine i Srbije sa zajedničkom budućnošću u novoj eri, čime su naši bilateralni odnosi podignuti na novu istorijsku visinu, što će ubrizgavati novi snažan podsticaj večnom prijateljstvu, uzajamnom podržavanju i bliskoj saradnji Kine i Srbije", istakao je predsednik Si.

 Si je ukazao i da je Vučić pokazao  čvrstu posvećenost samostalnosti i samoosnaživanju Srbije, kao i dalekovidost što se dosledno zalaže za razvoj kinesko-srpskih prijateljskih odnosa. 

"Ja to visoko cenim i spreman sam da sa Vama nastavim da održavam strateške komunikacije i redovne kontakte", navodi se u pismu.

On ističe da pod novom situacijom, kinesko-srpski odnosi već stoje na novoj i višoj istorijskoj polaznoj tački i suočavaju se sa važnim strateškim prilikama i širokim razvojnim perspektivama. 

"Pridajem veliki značaj razvoju kinesko-srpskih odnosa, te sam spreman da zajedno sa Vama ulažem napore da unapređujemo izgradnju zajednice Kine i Srbije sa zajedničkom budućnošću u novoj eri sa neprekidnim novim rezultatima, doprinosimo više blagostanju narodima dve zemlje, dajući novi i veći doprinos svetskom miru i napretku, kao i izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo", poručio je Si.

"Povodom uspešnog završetka državne posete Republici Srbiji, želim u ime svih članova kineske delegacije, kao i u moje i ime moje supruge, da izrazim iskrenu zahvalnost Vama i Vašoj supruzi gospođi Tamari Vučić, kao i vladi i narodu Srbije na toplom i prijateljskom prijemu, kao i pažljivom i promišljenom aranžmanu", navodi se u pismu.

"Želim velikoj Srbiji prosperitet, a narodu sreću i blagostanje. Želim Vama i Vašoj supruzi dobro zdravlje i sve najbolje!“, ističe se u pismu zahvalnosti predsednika NR Kine Si Đinpinga.

Related posts

Uz podršku NIS-a Dom zdravlja Kanjiža dobio novu medicinsku opremu

Pokret socijalista: Ludaci koji prave umrlice sa likom Vučića i Vulina su za bolnicu, ali zatvorsku

Mlađe kategorije Železničara ugostile Galaksi iz Temišvara

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija