27. maja 2024.
Radio televizija Pančevo
Sport Srbija Vesti

Otvoren Šahovski turnir „Kup Beograda“

U kafeu „Borba“ zvanično je otvoren šahovski turnir „Kup Beograda“ za muškarce i žene. Takmičenje koje je na programu do 12. maja organizovao je Šahovski savez Beograda.

Šahovski turnir pod nazivom „Kup Beograda“ otvoren je na četvrtom spratu zgrade kompanije „Borba“, u istoimenom kafeu. Na početku svečane ceremonije, intonirana je himna „Bože pravde“. Predsednik Šahovskog saveza Beograda Andrija Jorgić kaže da se sada već tradicionalno najveće šahovske borbe odvijaju upravo u zgradi „Borbe“.

– Danas imamo u konkurenciji 26 ekipa, a prvi put imamo Kup za žene. Ja sam pričao sa mnogima ovde, da se neko seti kada je poslednji put odigran turnir za žene, niko nije mogao da se seti. Možemo onda slobodno da kažemo da je ovo prvi ženski turnir posle 30-40 godina, i ponosan sam na to jer smo mi ovu godinu proglasili godinom žena u šahu, da ih bude više, i mislim da smo uspeli u tome. Mislim da ćemo biti dobar zamajac i za Vojvodinu, i da onda svi zajedno pokažemo prave vrednosti. A danas ukupno učestvuje 220 igrača, što je odlična brojka, rekao je Andrija Jorgić.

Mladi takmičar Novak Dumbelović učestvovao je već dva puta na ovom turniru, a kako kaže, za njega su ova takmičenja veoma značajna.

– Značajno mi je što mogu da učestvujem na ovakvim turnirima gde ima mnogo jakih igrača, jer mogu da se borim za bolji rejting, tako da se iskreno nadam što boljem rezultatu na ovom turniru, kaže Novak Dumbelović.

Kup Beograda igra se u 5 kola po švajcarskom sistemu, uz tempo igre od 60 minuta za celu partiju i 30 sekundi za svaki povučeni potez.Pravo nastupa imaju klubovi sa teritorije Šahovskog Saveza Beograda, registrovani za 2024. godinu. Na kraju, tri prvoplasirane ekipe u oba takmičenja dobiće pehare, a njihovi članovi medalje.

Related posts

Autobusi Pantransporta saobraćaju  na vreme na svim relacijama

Od danas u prodaji i ulaznice za „večiti derbi“

Predsednik Vučić razgovarao sa Mekačijem o preporukama za unapređenje izbornog procesa

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija