28. maja 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Srbija Vesti

Održana interaktivna radionica „Pravljišanica i pčele“

Društvo Slovenaca “Sava” iz Beograda organizovalo je interaktivnu radionicu pod nazivom “Pravljišanica i pčele” na kojoj su predstavljeni novi načini učenja. Kroz kombinaciju čitanja bajke u stripu i korišćenja mini robota pčele, studenti Slovenistike upoznali su se sa novim nastavnim metodama.

U prostorijama Društva Slovenaca „Sava“ u Beogradu održana je interaktivna radionica pod nazivom „Pravljišanica i pčele“. Kroz čitanje bajke u stripu „Zlatorog“ i programiranje mini robota pčele „Bi Bot“, doktorka Tatjana Vučajnk sa Instituta za Slavistiku Univerziteta u Čelovecu predstavila je učesnicima nove metode predavanja i učenja jezika.

-Pokazaćemo kako da upotrebimo ovaj mali robotić koji mi zovemo pčelica uz pomoć literarnog teksta, a polazni i izlazni tekst je strip. Cilj je da naučimo jezik što pre i što brže, a ne da se bavimo sa mnogo reči, bez ijedne rečenice. Hoćemo da ovde bude i rečenica, i tekst. Ovaj mali robotić napravljen je u Švajcarskoj, a potom se počeo upotrebljavati širom sveta. U Austriji se koristi za orijentaciju u prostoru i logiku, kao i učenje algoritma, rekla je doktorka Tatjana Vučajnk.

Radionica je okupila i studente slovenačkog jezika koji su uz usmeravanje robota razvili dublje razumevanje teksta i tumačenje pročitanog.

 -Svaka nova metoda koja se pojavi, posebno ovakva koja kombinuje sličice i pomoćna sredstva poput ovih robotića koje je profesorka predstavila, je dragocena na početnim nivoima. Ona spaja slikovni sadržaj i predavačke metode. Ovaj projekat je veoma zanimljiv i jedva čekam da stečena saznanja primenim u praksi.

Društvo Slovenaca “Sava” iz Beograda je kulturna organizacija koja je osnovana s ciljem očuvanja i promocije slovenačke kulture, jezika i tradicije među svojim članovima. Članovi ovog društva redovno organizuju različita predavanja, radionice, izložbe i događaje koji afirmišu bogatu baštinu Slovenije.

Related posts

Zvezdini džudisti na Kontinental ligi u Moskvi

Pioniri Železničara pobedili ODR

Gašić: Kad god Svećlja napada Vučića, sledi novo nasilje i pritisak na Srbe

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija