26. maja 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Politika Vesti

Obeležen Dan pobede nad fašizmom

Povodom dana pobede nad fašizmom predstavnici  Grada Pančeva, Udruženje boraca narodno oslobodilačkih ratova  grada Pančeva, predstavnici Sedamdeset druge i  pedeset prve mehanizovane  brigade, Udruženje Ratnih vojnih invalida , Nacionalni savet Ruske nacionalne manjine ,PUPSA, SPS-a i  Gasproma položili su  vence na spomenik palim borcima Crvene armije u Pančevu. 

Dan pobede nad fašizmom obeležava se u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je bezuslovnom kapitulacijom Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi. Predsednik Skupštine grada Tigran Kiš pozdravio je prisutne i položio  venac na spomenik palim borcima crvene armije u  Pančevu i  podsetio da živimo u svetu da se  pobeđeni  predstavljaju kao pobednici . 

-Živimo u svetu gde se zlikovci iz drugog svetskog rata dočekuju po parlamentima  zapada kao veliki heroji .Živimo u svetu gde se u Generalnoj skupštini UN gde se Srbija koja je država koja je dva puta u prošlom veku pobedila u svetskim ratovima optužuje za genocide os strane države koja je taj genocide nad nama počinila u prošlom veku. Zato je bitno da negujemo kulturu sećanja i da ovo što se desilo kada živimo reviziju pokušaja istorije , zašto je bitno da naše mlađe generacije znaju kakva je istorija naše zemlje ne samo u 20 veku nego svo vreme od nastanka državnosti Srbije. Na tu istoriju moramo da budemo ponosmni I prenosimo na mlađe naraštaje .jako mi je drago što nas danas ima ovoliko I vidim mlađa lica. Grad Pančevo je svestan culture sećanja , pomaže sve organizacije koje neguju I poštuju istoriju našeg naroda , obnavljamo spomenike, trudićemo se da prenosimo sećanje istorije na mlađe naraštaje, rekao je Predsednik Skupštine grada Tigran Kiš.

.Članovi UBNOR-a grada Pančeva organizovali su okupljanje  I polaganje venaca na spomenik palim borcima crvene armije u Pančevu .Milan Bačujkov predsednik udruženja UBNOR-a grada Pančeva istakao je da moramo da negujemo našu istroriju .

-Mi moramo da održimo ovu tradiciju čuvanja sećanja na sve nevine žrtve koje su nama donele slobodu, mir I spokojstvo

Slika Ruskog borca koji se borio za današnju slobodu  bila je u ruci unuke koja ne krije zahvalnost I ponos  svom pretku kao zahvalnost I  ostalim borcima koji su se borili u drugom Svetskom ratu kako bi izvojevali slobodu u kojoj danas mi živimo.

– Na ovoj slici je moj deda koji je učestvovao u drugom svetskom ratu I kao unuka sam veoma ponosna na njega. Danas smo ovde da odamo poštu onima koji su dali svoje živote za našu slobodu I na taj način branimo od nezaborava sve one koji su  dali svoje živote I koji su  zaslužni za današnjost koju imamo , rekla je Žana Knežević, Nacionalni savet Ruske nacionalne manjine Republike Srbije.

  Pored predstavnika Grada Pančeva vence  na spomenik palim borcima  položili su  članovi UBNOR-a, predstavnici Sedandeset druge I pedeset prve  brigade Vojske Srbije , Udruženje Ratnih vojnih invalida ,  Nacionalni savet Ruske nacionalne manjine ,PUPSA, SPS-a i  Gasproma.

Related posts

Predsednik Vučić sa Kulebom o evropskom putu i uspostavljanju mira

Etno bazar u Opovo podom Dana opštine

BELA CRKVA: Udruženje ljubitelja plesa „Buena Vista“ uspešno na takmičenju u Rumuniji

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija