27. maja 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Kultura Najvažnije Srbija Vesti

Održana 28. Fijakerijada u Crepaji

Popularna Crepajačka fijakerijada i ove godine održana je drugog dana pravoslavnog Uskrsa. U prisustvu velikog broja ljubitelja ovog sporta, fijakeri i konji prodefilovali su kroz selo, nakon čega je na fudbalskom igralištu održano takmičenje najlepših zaprega.

U Crepaji je negovanje dobrih konja iskonska potreba, a smisao za lepo stanovnici ovog sela pokazuju kroz nadmetanje u skupocenim fijakerima. Sledeći tu tradiciju, i ove godine održana je 28. po redu Međunarodna smotra paradnih konja i fijakera „Crepajački fijaker“, u organizaciji Konjičkog kluba „Lipicaner“ iz tog mesta.

Da je reč o jednoj od najznačajnijih manifestacija u ovom selu potvrdio je Dragan Jovanov, predsednik Organizacionog odbora „Crepajačke fijakerijade“ i predsednik Konjičkog kluba “Lipicaner” iz tog mesta. On je otkrio da će ovaj klub uskoro dobiti adekvatne prostorije kako bi prikazao višedecenijski uspeh konjičkog sporta u ovom delu Južnog Banata.

„Tu ćemo doneti sve naše pehare, napravićemo kutak u kojem će posetioci moći da vide tridesetogodišnji razvoj konjičkog sporta u Crepaji. Najveći cilj je da se ovoj Fijakerijadi priključe mladi, d aim se prenese znanje, iskustvo, veze i kontakti kako bi se održala tradicija“, rekao je Dragan Jovanov, predsednik Organizacionog odbora „Crepajačke fijakerijade“.

U narednom periodu planira se proširenje manifestacije „Crepajački fijaker“ kako bi ona postala prepoznatljiva u čitavom regionu.

„Takmičenje u jednopregu, dvopregu, četvoropregu, ali mi moramo još nešto da ubacimo, da nam dolazi publika iz cele Srbije“, rekao je Dragan Jovanov, predsednik Organizacionog odbora „Crepajačke fijakerijade“.

Iako je konjarstvo veoma skup sport, Bojan Bivić iz Lajkovca kaže da su ovakve manifestacije izuzetno značajne jer podstiču ljude da se vrate uzgoju konja, a mlade da se uključe i pomognu u očuvanju tradicije.

„Prošle godine sam krenuo na fijakerijade, ove godine smo krenuli od prve. Moji konji se zovu Vila i Lasta, prošle godine su učestvovale na 38 fijakerijada, osvojile su 35 prvih mesta u kategoriji srpskih toplokrvnih konja. To su majka i ćerka“, Bojan Bivić iz Lajkovca.

Među učesnicima fijakerijade našli su se i veoma mladi ljudi koji su ljubav prema konjima razvili zahvaljujući starijim generacijama.

„To je želja od malih nogu, deda je preneo na nas, svi to porodično organizujemo i volimo. Mi smo imali ranije konje pa smo morali da ih prodamo. Sada smo ih ponovo kupili, ovo jeste skup sport ali kada se nešto voli ništa nije skupo“, Petar Stojanac, učesnik iz Borče.

Manifestacija paradnih konja i fijakera “Crepajački fijaker” već 28 godina okuplja ljubitelje ovih plemenitih životinja na jednom mestu, a održava se u organizaciji Konjičkog kluba “Lipicaner” iz Crepaje i pod pokroviteljstvom TOO Kovačica.

Related posts

Odigrano je polufinale takmičenja u futsalu

Takmičari kluba podvodnih aktivnosti „Bela Crkva“ – uspešan nastup na Prvenstvu Srbije i Vojvodine

Do 15. aprila rok za zahteve za sredstava namenjena razvoju seoskog turizma

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija