26. maja 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Neprijatan zadah – neprijatan problem

Pored plombiranja zuba i protetskih radova, stomatolozi su tu da reše problem neprijatnog zadaha, koji je prilično neprijatan i sputava osobe u svojim svakodnevnim aktivnostima. Doktor Tihomir Mrenović objasnio je šta može biti uzrok neprijatnog zadaha i kako rešiti ovaj problem.

„Patološki, taj neprijatan zadah iz usta je posledica mikroorganizama. Mi u svojim ustima imamo veliki broj mikroorganizama. Lošim održavanjem higijene i smanjenim lučenjem pljuvačke dolazi do disbalansa i mikroorganizmi bujaju. Posledica je neprijatan zadah“, rekao je doktor Tihomir Mrenović, načelnik Stomatološke službe Doma zdravlja.

Pored problema koji se mogu javiti u samim ustima, postoje osobe koje zbog pojedinih lekova imaju loš zadah, ističe doktor Mrenović.

„Neki ljudi koriste antidepresive, lekove za snižavanje krvnog pritiska, što dovodi do smanjenog lučenja pljuvačke, nema samoispiranja. Mi u toku dana lučimo i po litar i po pljuvačke, u kojoj imamo ogroman broj komponenata koji nas štite od mikroorganizama. Ako nema dovoljno pljuvačke, nema šta da nas čuva od patogenih mikroorganizama“, navodi doktor Mrenović.

Ponekad problemi sa organima za varenje mogu da izazovu neprijatan zadah. Važno je potražiti uzrok, kako bi se zdravstveni problem rešio i kako ne bi došlo do komplikacija.

Related posts

Kontrolor za suđenje potvrdio, penal za Železničar protiv Novog Pazara opravdan

Kovin: Predata lista „Aleksandar Vučić – Kovin sutra“

Bela Crkva: Uspešne akcije dobrovoljnog davanja krvi

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija