20. maja 2024.
Radio televizija Pančevo
Bela Crkva Društvo Južni Banat Najvažnije Vesti

Učenici belocrkvanske osnovne škole uspešni u robotici

Belocrkvanska osnovna škola može da se pohvali svojim školskim  timom za robotiku, koji je nastao zahvaljujući projektu “Znanjem za budućnost”. Putem ovog programa, škola je dobila dronove i mBotove od Rotari kluba, koje su uspešno naučili da programiraju i koriste.

Osnovna škola “Žarko Zrenjanin” iz Bele Crkve je 2023. godine formirala školski tim za dronove i programiranje mBot robota, zahvaljujući donaciji digitalnih alata od strane Rotari kluba.

Za nešto više od godinu dana, tim mladih entuzijasta postigao je zapažene rezultate na takmičenjima, osvajajući brojne nagrade i priznanja.

  • Pozvao sam decu koja imaju afiniteta prema informatici koja su pozitivno odgovorili i jedva čekali sa tim da rade. Ove godine se pojavila još jedna disciplina, programiranje mBotova, gde su se deca odlično pokazala. Za sada idemo samo na takmičenja koja organizuje Rotari klub, festival “Znanjem za budućnost” i već drugu godinu zaredom plasiramo se na Republički nivo.

MBotovi su edukativno sredstvo za učenje programiranja za mlađi uzrast. Rad sa mBot robotom inspirisan je Skreč programom, a programira se putem koda. Ovaj robot se može voziti putem aplikacije na mobilnom uređaju.

– Nastavnik nas je pitao da li želimo da probamo programiranje mBot robota, probali smo i svidelo nam se. Prošli smi na Okružnom, bili smo drugi, a na Republičkom takmičenju osmi.

Da bi deca učestvovala na takmičenjima, moraju redovno da vežbaju. Ova škola je obezbedila i adekvatan prostor – veliku školsku halu u kojoj deca praktično primenjuju digitalna znanja.

mamo postolje na kojem vežbamo, ne vežbamo sa ovim već drugim dronom. Za dronove sam se zainteresovao od malena, jer moj tata se bavi dronovima već 15 godina, od kako sam se rodio okružen sam dronovima.

Kako izgleda jedno takmičenje opisao nam je Miloš Živković, učenik osmog razreda, koji je podelio svoje iskustvo sa nama.

Takmičenje se sastoji iz tri zadatka, dva zadatka su programiranje, da dron pomoću tog programa ide određenom putanjom, i jedan zadatak u kojem će jedan od nas voziti preko aplikacije. Ja se bavim programiranjem, da dron ide određenom putanjom. Programiranje je nekada teško jer dron može biti loše povezan, svetlo je u ovome takođe bitno zbog senzora koje dron poseduje, ako nije dobro nešto može da se poremeti.

Na osnovu potpisanog Memoranduma “Za lepšu školu”, Rotarijanci su poslednjih godina donirali osnovnim školama preko 600 računara, 870 dronova i 1.000 mBot robota, uz učenje programskih jezika.

Related posts

Đoković sutra na terenu, Kecmanović nastavlja duel sa Dimitrovim

Incidenti u Novom Sadu – profesor Filozofskog fakulteta fizički nasrnuo na studente

MUP: Hapšenje zbog neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih supstanci

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija