26. maja 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Kultura Najvažnije Pančevo Vesti

Pravoslavni vernici obeležavaju Veliki petak

Danas je Veliki petak, dan na koji se, prema učenju jevanđelista, dogodilo veliko stradanje Hrista kako bi se iskupio ljudski rod.

Pravoslsvni  hrišćani obeležavaju Veliki petak u znak sećanja na dan kada je Isus Hristos raspet na krstu na Golgoti. Veliki petak je  najtužniji dan u hrišćanstvu i na taj dan ne zvone zvona, tiho se priča i praktikuje se gladovanje. Veliki petak je dan koji se provodi u strogom postu i bez ikakvih proslava, bez obzira da li su se pridržavali velikog Vaskršnjeg posta.

– Veliki petak je dan kada je Gospod Isus Hristos razapet, stradao i okusio smrt za celokupni ljudski rod.U Strasnoj nedelji vidimo da je centalni događaj misije Gospoda Isusa Hrista na zemlji je bio taj da Gospd strada za sve nas, kako bi sve nas iskupio i proslavio svojim  Vaskrsenjem. U samom Jevandjelskom štivu se kaže da je Gospod za ovaj momenat je i došao i poučio svoj narod i iscelio od bolesti i doneo spasenje. To je centalni događaj u istoriji spasenja. I poredhodi slavnom Vaskrsenju Hristovom, rekao je jerej Mirko Petrović – sveštenik u Hramu Svetog Save u Pančevu.

Najpoznatiji običaj koji se obavlja na Veliki petak jeste farbanje Vaskršnjih jaja, u kojem učestvuju pre svega deca. Domaćica prvo farba jedno crveno jaje, čuvarkuću, koje će čuvati do sledećeg Vaskrsa, a prvo jaje od prethodne godine treba da se zakopa u zemlju kako bi bila plodna i donela sreću domaćinima.

Related posts

OŠ „Goce Delčev“ Jabuka: obeležavanje Dana škole

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić prisustvovao je Trećoj memorijalnoj konferenciji „Predrag Marić“

NATO opozicija poziva na smrt predsednika Srbije: U Mladenovcu postavili Vučićevu umrlicu

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija