20. maja 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Kultura Najvažnije Pančevo Vesti

Pravoslavne crkve obeležavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti razapet Isus Hrist

Pravoslavne crkve obeležavaju Veliki petak, dan kada je na Golgoti razapet Isus Hrist i koji važi za najtužniji hrišćanski praznik. Kao simbol Hristove žrtve u crkvama se iznosi plaštanica, koja simbolizuje njegovo telo i polaže se ispred oltara.

Veliki petak je najtužniji praznik u hrišćanskom svetu. To je dan kada je Isus Hrist razapet na Golgoti. Vernici ga obeležavaju strogim postom, uzdržavanjem od bilo kakvog veselja i proslava, a tradicija nalaže i da se ne rade poslovi na polju i u kući. U Svetouspenskom hramu, u prisustvu velikog broja vernika, u okviru večernje službe, iznesena je plaštanica, koje simbolizuje Isusovo telo posle skidanja sa krsta, i postavljena na poseban sto ispred oltara, koji predstavlja kamen na kome je telo Hristovo pripremljeno za polaganje u grob, kako tradicija i nalaže.

Plaštanica će biti izložena u Svetouspenskom hramu sve do Vaskrsa, koji se slavi od ponoći, i kada se u znak vaskršnje radosti oglašavaju i prva zvona uz ponoćnu liturgiju.

Predanje kaže da je ovaj događaj pokazao da je Isus Hrist obećani Mesija, spasitelj čije bi raspeće i stradanje trebalo da iskupi naš rod i sjedini ga sa samim gospodom.

Related posts

Organizovani preventivni pregledi

‘TEŽAK PERIOD PRED SRBIJOM’ Vučić sa Bocan-Harčenkom: Srpski narod na Kosovu i Metohiji se suočava sa ozbiljnim izazovima!

Da li je NIS tvoj Calling

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija