28. maja 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Južni Banat Najvažnije Vesti

U Barandi i Sakulama održana akcija davanja krvi

                   U Barandi  je održana druga ovogodišnja akcija davanja krvi. Na teritoriji opštine Opovo tokom godine održava se nekoliko akcija, a u Crvenom krstu iz ovog mesta kažu da će u budućem periodu raditi na tome da što više mladih kada napune 18 godina postanu redovni dobrovoljni davaoci krvi .

Davanje krvi je humani čin, u okviru koga  se u velikom broju slučajeva pomaže osobi koja se nikada ne upozna. Zato je važno   uvek imati dovoljan broj davalaca krvi na akcijama koje se održavaju  u organizaciji pokrajnskog Zavoda za transfuziju krvi. Krajem aprila održane su dve akcije u Barandi i Sakulama.

– Želja mi je bila da počenem da dajem krv upravo zbog toga što znam koliko to znači ljudima i koliko života može da se spasi. Ja sam sad drugi put dala kriv i nastaviću to da radim i ubuduće, rekla je jedna meštanka Barande

– To nekom može da spasi život i ljudima to može mnog da znači. A znači i meni i zato ću nastaviti da dajem krv, rekla je još  meštanka Barande

Prema rečima Dragana Avramović sekretarke Crvenog krsta Opovo  od prošle godine na teritoriji ove južnobanatske opštine  održava se 5 akcija, u   po dva mesta. Prva ovogodišnja akcija  održana je u Sefkerinu i Opovu.

– Ovo je druga po redu akcija u Barandi i Sakulama, očekuju nas još dve u Opovu i Sefkerinu i još po jedna u Barandi i Sakulama na jesen. Gledamo da to sve ravnomerno rasporedimo tokom godine. Mi moramo da nađemo način da motivišemo ljude da znaju da kada se organizuje akciju dođu i daju krv. Mi smo imali problem gde su davaoci stari, polako ulaze u period života kada više ne mogu da daju krv. Sada skupljamo mlade davaoce  jer su oni ti koji će ostati tu narednih decenija, rekla je Dragana Avramović – sekretarka Crvenog krsta Opovo.

U opovačkom Crvenog krstu apeluju na mlade sugrađane da  kada bude organizovana naredna akcija  dođu i vide kako ona izgleda, mogu da dobiju sve važne informacije i odluče da postanu dobrovoljni davaoci krvi. Dragana Avramović podseća da je davanje krvi humani čin kojim može da se spase nečiji život.

Related posts

Predsednik Vučić prima direktora ODIHR Matea Mekačija

Muzej u Beloj Crkvi najstariji u Vojvodini

Figaro: Makron i Vučić u ponedeljak o evropskim integracijama i odnosima Beograda i Prištine

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija