30. maja 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Kultura Najvažnije Srbija Vesti

Scensko putovanje kroz Makedoniju: pretpraznično druženje đaka koji uče makedonski jezik

U Jabuci je za učenike iz Vojvodine koji uče izborni makedonski jezik prikazana predstava „Vo kajče niz Makedonija“, u produkciji Udruženja Makedonaca „Vardar Vršac“. Okupljanje je  organizovao Nacionalni savet makedonske nacionalne manjine, koji je  uoči predstojećih praznika podelio deci prigodne paketiće. Događaju je prisustvovao i ambasador Severne Makedonije u Srbiji, Nikola Tupančeski.

Nacionalni savet makedonske nacionalne manjine organizovao je u Domu kulture „Kočo Racin“ prikazivanje  dečje predstave „So kajče niz Makedonija“ za učenike koji na teritoriji Vojvodine pohađaju predmet Makedonski jezik sa elementima nacionalne kulture. Mališanima se ova humoristička i edukativna predstava veoma svidela.

Predstava „So kajče niz Makedonija“ je svojevrsni scenski putopis uz poeziju i muziku koji vodi gledaoce kroz različite krajeve Makedonije. Delo je članova Udruženja Makedonaca „Vardar Vršac“.  a premijeru je imala baš u tom gradu.   

„Krećemo ovog puta iz Jabuke do Makedonije jednim brodićem, gde upoznajemo sve posetioce sa Makedonijom, makedonskim gradovima kroz interesantne priče i anegdote. Neke priče su istinite, neke smo mi sami izmislili kako bi predstava bila što zanimljivija i interesantnija za sve“, rekao je Darko Risteski, član Udruženja „Vardar Vršac“.

„Saradnja sa decom je bila vrlo interesantna. Lepo je raditi sa njima. Svi oni su došli dobrovoljno. Neki imaju makedonskog porekla, neki nemaju. Najviše smo ponosni na to što imamo nekoliko dece koja su nam se javila nakon prve predstave, sa željom da budu deo ekipe i našeg druženja. Svako od njih je imao mogućnost da odabere o kom gradu će naučiti neku recitaciju ili pesmicu. Imali ste priliku da čujete „Biljana platno beleše““, Anđelija Stojanović, članica udruženja „Vardar“ Vršac.

Okupljenoj deci podeljeni su uskršnji paketići, a pretprazničnom susretu i druženju prisustvovao je i ambasador Severne Makedonije u Srbiji, Nikola Tupančeski.

Related posts

Predsednik Vučić za kineske medije uoči posete Si Đinpinga: Spasao je više od 10.000 radnih mesta, smatramo ga prijateljem

Grad Vršac organizuje koncert povodom uskršnjih praznika „Uskršnja romansa“ na češkom i srpskom jeziku

Položaj pripadnika rumunske nacionalne manjine u Srbiji je na zavidnom nivou

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija