28. maja 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Servisna informacija Srbija Vesti

Prva pomoć u prirodi

Boravak u prirodi hrani i dušu i telo, za 1. maj svi će pohrliti u prirodu, ali treba biti oprezan i računati da vrebaju insekti i krpelji i treba se na pravi način zaštititi. Ukoliko se ipak dogodi da se povredite ili vas ujede insekt, doktor Goran Simonović objašnjava šta bi prvo mogli da uradimo pre odlaska kod lekara.

Prvi maj tradicionalno se proslavlja u prirodi pored Tamiškog keja, Narodne bašte, omiljeno izletište je Devojački bunar. Druženje, opuštanje i uživanje u prirodi i roštilju je već tradicija, ali boravak u prirodi nosi sa sobom i rizike kada se nenadamo, kao što je ubod insekata, krpelja ili povreda. Doktor Goran Simonović dao je savet kako da se sami pobrinemo i saniramo povredu.

„Kao što smo i ranije primenjivali, sklonimo žaoku. Bitna je lokalizacija, najopasniji su u predelu vrata i usta, posebno ako se nađe u piću i progutamo, što može biti opasno. Mogu sami da izvade žaoke, ako nisu na takvim mestima, neka dođu kod nas mi ćemo to da eleiminišemo“, rekao je dr Goran Simonović.

Krpelji su naši stari znanci, njihovo stanište, pored trave, je drveće i nekada nas iznenade. Nije poželjno da ih sami vadimo, jer može da se dogodi da ostane deo koji može da napravi problem, napomimje doktor Simonović.

„Nekada vam dođe dete gde ima veliki broj krpelja, maksimalno sam ja u svojoj praksi imao devet krpelja kod jednog deteta što zahteva detaljan pregled“, dodao je dr Goran Simonović.

Povređivanje može da se dogodi, ali i posekotine i poderotine, doktor Simonović je istakao šta nam je u takvim situacijama važno da učinimo, pored toga što ćemo ranu isprati vodom.

„Ono što je najjednostavnije i najbolje sredstvo koje možemo da koristimo, to je rastvor kalijum pergamanata, nalazi se u jednoj maloj kesici. To može svako od roditelja da rastvori, pre odlaska tamo i to je najbolje za prvu pomoć i dezinfekciju“, naveo je dr Goran Simonović.

Pre boravka u prirodi postoje i sredstva koja možemo namazati, bar kada su insekti u pitanju i koji nam mogu pomoći da se zaštitimo.

Related posts

Bratimljenje Pančeva i Dongguana

Vazduhoplovna akademija: Dan otvorenih vrata – 18. maja

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin razgovarao sa šeikom Nahjanom bin Mubarakom Al Nahjanom: Srbija na čelu sa predsednikom Vučićem visoko ceni kontinuirane prijateljske poteze UAE

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija