28. maja 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Kovačica Kultura Srbija Vesti

Kovačica: Jan Čeh otvorio galeriju „Uramljene umetnosti“

Jan Čeh iz Kovačice ima svoju privatnu kolekciju radova rodonačelnika naive kao što su Martin Jonaš, Zuzana Halupova i Martin Paluška. Kako bi njihovo vanremensko stvaralaštvo približio svim ljubiteljima naivne umetnosti, otvorio je galeriju koju je simbolično nazvao “Uramljene uspomene”.

Kada spomenemo opštinu Kovačica, prva asocijacija je naivno slikarstvo. Pored Galerije naivne umetnosti, koja u svom fondu ima 820 slika kovačičkih naivaca, veliki značaj za naivnu umetnost ima i kolekcija slika Jana Čeha „Uramljene uspomene“. Jan Čeh je bio direktor Doma kulture u Kovačici od 1969 do 1986, a kolekcionarstvo je zavoleo zahvaljujući Martinu Jonašu.

„On me je uveo u kolekcionarstvo zahvaljujući tome što me za sav moj trud i rad plaćao u slikama. U okviru svoje zbirke ja sam uspeo da sakupim čak 30 slika koje krase zidove moje galerije i u tu čast, ja sam odlučio da u okviru izložbe u čast Martina Jonaša bude izloženo 100 njegovih grafika. Osim toga što je on bio majstor ulja na platnu, on je bio i dobar crtač. Mnogi akademnski slikari su mu zavideli na tome, čak su njegovih pet radova u Italiji, 1972., izliveni u zlato, kao dokument koji je veoma vredan zajedno sa poznati  slikarem Salvadorom Dalijem“, ističe Jan Čeh.

Martin Jonaš spada među najistaknutije ličnosti svetskog naivnog slikarstva. Jonaš je svojom umetničkom filozofijom i snagom svoje specifične i bogate slikarske imaginacije izgradio jedinstven stil i van granica naivne umetnosti.

„On na tim 100 grafika, nije se ponavljao. To je 100 motiva. Mnogi naivni slikari su se ponavljali sa motivima a on je jednostvano bio majstor u izražavanju crteža i ulja na platnu“, objašnjava Čeh

Čeh je bio veoma blizak saradnjih Martina Jonaša, pa će upravo zato, na simpozijumu „Martin Jonaš – prošlost, sadašnjost, budućnost“, pričati o njegovom značaju, zaslugama, radovima, ali i o tome kakav je on bio kao čovek.

„Mogu da kažem da je bio veoma štedljiv i ako nije morao pošto su se njegove slike prodavale po visokoj ceni. U prirodi je seljaka to, da bude štedlji. Eto na primer, jednom prilikom sam išao kod njega, bila je zima, on je slikao, a ja sam osetio da je relativno hladno u toj prostoriji gde je radio. Kad sam ga pitao zašto slika u hladnoj sobi on mi je odgovorio da se toliko udubio u slikanju, da nije ni primetio da je hladno. Njega je grejala ideja, ali ipak on je na taj način želeo da uštedi ogrev. To je jedan primer, ali ima ih još, koje ću ispričati na simpozijumu“, naglašava Čeh.

Kovačica je kolevka slovačkog naivnog slikarstva koje je posebno po tome što samouki umetnici slikaju prizore iz svakodnevnog života sela. Jedinstvenost fenomena potvrđuje i to što je nedavno prihvaćena kandidatura Srbije da slovačko naivno slikarstvo upiše na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Related posts

Podaci RIK-a sa 7.847 biračkih mesta: „Srbija ne sme da stane“ na 46,84 odsto glasova

Zvanično otvoren „Kutak za roditelje“ u Domu zdravlja Vršac

Aleksandar Vulin poslao moćnu poruku svim Srbima sa Trga Krajine: Zapad i velike sile su pokrenule rezoluciju o Srebrenici, a na nama je da završimo rezolucijom o ujedinjenju srpskog naroda

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija