20. maja 2024.
Radio televizija Pančevo
Srbija Vesti

Jevtić: Na Kosovu su obezvređena osnovna ljudska, građanska i radna prava Srba

Foto: tvmost.info

Položaj i prava radnika na Kosovu, na osnovu svih istraživanja nevladinog sektora, su ugroženiji  nego prethodnih godina, ističe predsednik Samostalnih sindikata Kosova i Metohije Zoran Jevtić. 

On naglašava da je Evropskoj konfederaciji sindikata u martu upućen dopis povodom ugrožavanja osnovnih ljudskih, građanskih i radnih prava nealbanskog stanovništva, izazvanog odlukom kosovske Centralne banke o zabrani upotrebe dinara. 

,, Apostrofirali smo sve jednostrane odluke privremenih institucija u Prištini, koje su u mnogome pogoršale zaposlenih i sveukupan položaj Srba na ovim prostorima.

U prvom redu, insistirali smo na bezbednosti, jer se u zavisnosti od sredine, od 61 do 86 odsto Srba koji žive na ovim prostorima osećaju nebezbedno, a negde samo četvrtina mladih od 16 do 29 godina ima želju da ostane na KiM“, navodi Jevtić.

On dodaje da upravo ti parametri ukazuju da je jedan normalan život na ovim prostorima obezvređen i gotovo nemoguć.

,, Obezvređene su sve međunarodne norme, osnovna ljudska prava, tako da je položaj nas i našeg članstva ovde jako ugrožen, to smo apostrofirali i zatražili od odgovarajućih međunarodnih institucija, političkih, preko određenih zemalja i EU,  da utču na poboljšanje položaja zapslenih na ovim prostorima“, navodi Jevtić.

Predsednik Samostalnih sindikata Kosova i Metohije ističe da sindikalna organizacija koliko je u mogućnosti, pruža pomoć svom članstvu, ali da nešto krucijalno, bez međunarodne zajednice, u ovom momentu, nije moguće učiniti.

,,Ono što mi možemo da činimo i što činimo je da preko naših predstavnika koji su zastupljeni, kroz sve granske Sindikate,stalno ukazujemo na težinu situacijei ono što je do nas mi to i činomo i pružamo pomoć u svakom smislu našem članstvu, ali nešto krucijalni, bez međunarodne zajednice u ovom momemtu nije moguće“, zaključuje Jevtić.

Izvor: tvmost.info

Related posts

BELA CRKVA: Održan prolećni koncert u organizaciji NSČNM

Uniforme ruske vojske iz 1917. stalna postavka Narodnog muzeju u Beloj Crkvi

JEZIVO – Zabrinjavajuća facijalna ekspresija docentkinje sa Filozofskog fakulteta prilikom odbrane Dinka Gruhonjića!

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija