30. maja 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Kultura Najvažnije Srbija Vesti

O ljubavi, ratu, gubicima i zaboravu: književni susret sa slovenačkom autorkom

U Beogradu je održano književno veče posvećeno romanu „O ljubavi, ratu, gubicima i zaboravu“ slovenačke književnice i univerzitetske profesorke Alenke Jensterle Doležal. Književni susret organizovao je lektorat za slovenački jezik pri Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Alenka Jensterle Doležal je slovenačka pesnikinja i književnica, koja već dvadeset godina predaje slovenačku književnost na Filološkom fakultetu u Pragu. Njen najnoviji roman „O ljubavi, ratu, gubicima i zaboravu“ bavi se problemom kolektivne traume posle Drugog svetskog rata u Sloveniji.

„U pitanju je istorijski roman, ali je isto tako i poetičan. U središtu pažnje su tri ženske figure. Njih povezuje iskustvo ratne traume, jer su sve tri doživele užase rata. Roman nije autobiografski, nije realističan, moderan je, ali me je život moje majke inspirisao da ga napišem“, rekla je Alenka Jensterle Doležal, autorka romana „Bilo gde“.

Roman je predstavljen u prostorijama Društva Slovenaca u Beogradu „Sava“.

„Imamo razna gostovanja, pokušavamo da našim članovima, Slovencima koji žive u Srbiji predstavimo slovenačku savremenu književnost. Zato pozivamo goste iz Slovenije koji predstavljaju svoja dela“, rekao je Saša Verbič, predsednik Društva Slovenaca „Sava“.

Organizator ovog književnog susreta bio je Lektorat za slovenački jezik na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

„Mi se trudimo da studente pozovemo na sve što se događa ovde i da oni prisustvuju i da na taj način bogate svoje znanje slovenačkog jezika i tako ulaze u slovenačku kulturu i da slušaju slovenački jezik (o čemu govore)“, istakao je Boštjan Božič, profesor na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Autorka je do sada objavila šest zbirki poezije i dva romana. Neka njena dela prevedena su na češki, poljski, engleski, srpski, hrvatski, makedonski i rumunski jezik. Učestvovala je na više pesničkih festivala i književnih večeri u Češkoj, Poljskoj i Sloveniji.

Related posts

BELA CRKVA: Prolećni koncert u organizaciji Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine 

Škole iz opštine Opovo na tribini u Novom Sadu

Aleksandar Vulin sastao se sa Nikolajem Patruševim u Sankt Peterburgu: Ruska Federacija neće podržati rezoluciju o Srebrenici

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija