27. maja 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Pred najveći hrišćanski praznik Uskrs obeležavamo Vrbicu

Lazareva subota ili Vrbica se obeležava  u poslednjoj nedelji posta, pred  najveći hrišćanski praznik – Uskrs. Taj dan se slavi kao Lazareva subota jer se smatra da je tog dana Isus Hrist vaskrsao Lazara.

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas slave Lazarevu subotu ili Vrbicu, praznik posvećen vaskrsenju pravednog Lazara iz Vitinije koga je Isus Hristos, prema predanju, vaskrsao iz mrtvih.

Mesna zajednica Gornji Grad pipremilja je i razne igre ali i nagrade za decu koja su došla u crkvu povodom Lazareve subote, rekao je Vladimir Petković Sveštenik.

Takođe događaj je podržalo i Udruženje žena “Pančevke”  koje su za decu pripremila jaja ali I mnoge druge poslastice, rekla je Snežana Marijanov predsednica UŽ “Pančevke”.

 Prema predanju, Lazar je, kao kiparski arhiepiskop, živeo još 30 godina nakon vaskrsenja, propovedajući hrišćanstvo. Pravoslavni vernici istovremeno proslavljaju i Vrbicu koja, prema kanonu crkve, počinje službama  u večernjim satima  Cvetne nedelje.

Related posts

U Narodnom muzeju otvorena izložba „Kretanje“, Ivane Strugarević

JKP „Univerzal“ Alibunar: Radovi na uređenju i održavanju puteva

MUP: Apel zbog brzog širenje požara na otvorenom prostoru usled suvog vremena

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija