30. maja 2024.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Predsednik Vučić nastavlja sastanke u Njujorku, glavna tema rezolucija o Srebrenici

Foto:Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima država članica Ujedinjenih nacija (UN) iz Afričke grupe i razgovarao sa njima o nacrtu rezolucije „Međunarodni dan sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici“, opisujući im poziciju Srbije u vezi sa nacrtom tom dokumenta. Vučić je na svom nalogu na mreži Instagram naveo da je sagovrnicima istakao da Srbija kontinuirano i dosledno osuđuje zločin u Srebrenici i podsetio ih je da je 2010. godine u Narodnoj skupštini Srbije usvojena deklaracija kojom se zločin osuđuje. „Usvajanje ovakvog nacrta rezolucije dovelo bi do destabilizacije regiona, nepoverenja u UN, produbilo jaz među narodima i stvorilo nove tenzije na Zapadnom Balkanu“, naglasio je Vučić. Vučić je zahvalio predstavnicima država članica UN iz Afričke grupe na tradicionalnom prijateljstvu i poštovanju teritorijalnog integriteta Republike Srbije i naglasio da se naša zemlja, kao naslednik Jugoslavije i osnivača Pokreta nesvrstanih, ponosi nasleđem, ali i jačanjem veza sa slobodarskim državama afričkog kontinenta, koje, kao i Srbija, u UN vide garanta mira i pravnog poretka u svetu.

Predsednik Vučić sa članicama UN iz latino-američke i karipske grupe o nacrtu rezolucije o Srebrenici

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Njujorku sa predstavnicima država članica Ujedinjenih nacija (UN) iz latino-američke i karipske grupe, kako bi sa njima razgovarao o nacrtu rezolucije „Međunarodni dan sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici“, opisujući im poziciju Srbije u vezi sa nacrtom tom dokumenta. Prethodno, Vučić se sastao sa predstavnicima država članica UN iz Afričke grupe. Vucić je posle tog sastanka na svom nalogu na mreži Instagram naveo da je sagovornicima istakao da Srbija kontinuirano i dosledno osuđuje zločin u Srebrenici i podsetio ih je da je 2010. godine u Narodnoj skupštini Srbije usvojena deklaracija kojom se zločin osuđuje. „Usvajanje ovakvog nacrta rezolucije dovelo bi do destabilizacije regiona, nepoverenja u UN, produbilo jaz među narodima i stvorilo nove tenzije na Zapadnom Balkanu“, naglasio je Vučić. On je zahvalio predstavnicima država članica UN iz Afričke grupe na tradicionalnom prijateljstvu i poštovanju teritorijalnog integriteta Republike Srbije i naglasio da se naša zemlja, kao naslednik Jugoslavije i osnivača Pokreta nesvrstanih, ponosi nasleđem, ali i jačanjem veza sa slobodarskim državama afričkog kontinenta, koje, kao i Srbija, u UN vide garanta mira i pravnog poretka u svetu.

Vučić:Veliki broj sastanaka, na prijemu dobili naš non-pejper i obrazloženje

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je imao u Njujorku razgovor sa velikim brojem zvaničnika afričkih, latinoameričkih i karipskih zemalja, kao i da su predstavnici stranih zemalja na prijemu koji smo organizovali dobili naš non-pejper i obrazloženje. „Sastao sam se danas sa trojicom predsednika, jednim premijerom afričkih zemalja, telefonski u zoom konferencijskom formatu. Imali smo ovde velika dva sastanka i ponosan sam na izuzetno prisustvo ljudi iz Afrike, bili su predstavnici 22 zemlje, pri tome ja sam razgovarao sa još trojicom lidera, tako da je bilo 25 afričkih zemalja, što je negde oko 48 odsto ukupnog broja afričkih zemalja“, rekao je Vučić novinarima. Kaže da je još deset njih bilo juče na prijemu gde su dobili naš non-pejper i naše obrazloženje. „I još ću imati sastanaka ovde. I posle toga smo imali sastanak sa latinoameričkim zemljama i karipskim, kojih je ukupno 32, a samo na našem sastanku njih je bilo 21, tako da je bio najveći broj njih na ovom brifingu, kako se to pogrešno naziva, jer je to razgovor sa prijateljima. I pokušali smo da objasnimo ono što jeste naša pozicija i sada po prvi put na ovakav način mogu da govorim zašto se Srbija, iako mala zemlja, iako znamo da nemamo gotovo nikakve šanse, jer mi sada osećamo ono što vi ne možete da vidite, koliko se pritisak pojačava na sve ove zemlje i oni koji su nam rekli da će biti protiv, neki kažu da su uzdržani, ali pojavljuje se mnogo drugih koji kažu da su bili zapad, će sada biti uzdržani i neki novi koji će da budu protiv“, rekao je Vučić. Poručio je da će borba biti do poslednjeg dana.

Vučić: Podnosioci rezolucije imaće u nama ozbiljnog protivnika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će one zemlje koje budu podnosile rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, uz više moći i novca nego što može da se zamisli, imati ozbiljnog protivnika u „maloj zemlji“ koja se drznula da brani istinu. On je novinarima, nakon sastanaka u UN, rekao da je Srbija pokazala da žali zbog tog tragičnog događaja i da se zalaže da se počinioci zločina kazne, ali da se ne slaže da se na narod stavlja pečat. „Nemojte da donosite kolektivnu presudu, to neće doprineti učvršćivanju mira, već dodatnim podelama. E sad, za nas u Srbiji, ako bi neko rekao niste ni pomenuti, pa nismo, ali svi znamo u čemu ja reč. I svi znamo kako će se to zlupotrebljavati u budućnosti. Druga naša obaveza je da branimo integritet srpskog naroda, ne vređajući pritom nikoga drugog i ne čineći ništa loše protiv bilo koga drugoga“, rekao je Vučić.

Related posts

Renoviran dnevni boravak u OŠ „Vasa Živković“

Bolji odaziv žena za preventivne preglede dojke

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin o pismu koje je Kurti dobio od Francuske, Nemačke i Italije: Takozvano Kosovo ne može da bude u Savetu Evrope zato što nije država, a ne zato što nije formirana ZSO 

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija