26. maja 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Kovačica Kultura Najvažnije Vesti

MZ Kovačica – održavanje konferencije „Martin Jonaš – prošlost, sadašnjost, budućnost“

Sve je spremno za majsku proslavu u Kovačici. Najavljeno je niz događaja a akcenat će ove godine biti na stogodišnjici od rođenja najpoznatijeg slikara naivne umetnosti Martina Jonaša.

Martin Jonaš spada među najistaknutije ličnosti svetskog naivnog slikarstva. Rođen je 1924. godine u Kovačici, gde je završio osnovnu školu i proveo čitav svoj radni i životni vek, najvećim delom kao poljoprivrednik i umetnik. Bio je vodeća ličnost kovačičkog naivnog slikarstva i jedan od osnivača Galerije naivne umetnosti u Kovačici. Povodom sto godina od rođenja proslavljenog slikara Martina Jonaša, u Galeriji naivne umetnosti u Kovačici, 9. maja, u 13 časova, biće otvorena velika izložba njegovih slika.

„Biće izloženo 100 njegovih grafika i pregršt slika. Jedan deo slika ćemo izložiti iz Galerije naivne umetnosti a drugi deo  iz Spomen doma Martina Jonaša. Galerija „Uramljene uspomene“ gospodina Jana Čeha će uzeti učešće i njegove grafike će biti izložene ovde u Galeriji“, istakla je Ana Žolnaj Barca.

Spopmen dom Martina Jonaša koji je otvoren za posetioce je svojevrstan dokument o životu ovog umetnika. Zidovi sobe, u kojoj je slikao prekrivene su fotografijama, medaljama i diplomama. Tu je i zbirka slika, istorijskih dokumenata, knjiga i starih periodičnih izdanja vezanih za istoriju slovačke zajednice u Vojvodini.

„Mnogi ljudi se interesuje za rad Martina Jonaša i za ovu izložbu. Bitno je da napomene da je Spomen dom otvoren svakog dana od 8 do 16 sati, a vikendom od 10 do 16. Tu može da se vidi velika zbirka slika. Tamo se nalazi 156 njegovih originalnih dela rađene u tehnici ulje na platnu, pregršt numizmatičke zbirke, ikona, zbirka slika koje je on kupovao ili razmenjivao sa drugim slikarima. Tamo mogu da kažem da čuvamo jedno pravo bogatstvo. U Galeriji se nalaze 28 njegovih originalnih slika“, objasnila je Žolnaj Barca.

U prostorijama MZ Kovačica, 11. maja, održaće se konferencija po nazivom „Martin Jonaš – prošlost, sadašnjost, budućnost“.

„Tamo će učestvovati likovni kritičari, umetnici, galeristi, direktori raznih kulturnih ustanova iz cele Srbije. Kovačičan su oduševljeni ovom jubileju i na neki način i oni žele da izraze određenu čast Martinu Jonašu. Upravo iz tog razloga odlučili smo da 9. maja, u 12 časova, svi koji osećaju potrebu i imaju volju, odemo na evangelističko groblje i da odamo počast doajenu umetnosti naivne Martinu Jonašu“, rekla je direktorka Galerije naivne umetnosti.

Zanimljivo je da je Martin Jonaš završio samo četiri razreda osnovne škole i da se bavio poljoprivredom. Ko bi mogao i pomisliti da će Jonaš, 1978. godine na Svetskom festivalu crteža u Milanu, podeliti zlatnu medalju sa Salvadorom Dalijem. Njegova neverovatna umetnost, koju je gotovo nemoguće ukalupiti u definicije istorije umetnosti, svakako će vas ostaviti bez daha, kao što je to bio slučaj i sa publikom iz preko 50 zemalja sveta koja je imala priliku da poseti neku od preko 400 njegovih samostalnih i grupnih izložbi.

Related posts

Predata lista „Aleksandar Vučić – Plandište sutra“

Ministar Dačić: U nesreći na vašaru u Kuršumliji povređeno 13 lica

Velika Greda: KUD Mladost u prolećnoj akciji uređenja sela

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija