26. maja 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Kultura Najvažnije Srbija Vesti

U crkvi Svetog Antuna Padovanskog u Beogradu, održan koncert pod nazivom „Amicitia et cantus“

U crkvi Svetog Antuna Padovanskog u Beogradu, održan je koncert pod nazivom „Amicitia et cantus“ (prijateljstvo i pesma). Ovaj događaj proizvod je saradnje slovenačkog društva „Cankar“ iz Sarajeva, i Franjevačke klasične gimnazije „Visoko“, koji se već tradicionalno organizuje.

Koncert „Amicitia et cantus“, ili u prevodu prijateljstvo i pesma, ponovo je okupio veliki broj ljudi, ovoga puta u crkvi Svetog Antuna Padovanskog u Beogradu. Koncert je nastao kao zajedničko delo Slovenačkog društva „Cankar“ iz Sarajeva i Franjevačke klasične gimnazije Visoko. Kroz pesmu se najbolje stiču nova prijateljstva, a to je upravo bio i cilj ove kulturne manifestacije, objasnio je dirigent Alek Isaković.Pored toga što dva hora zajedno nastupaju i pevaju, pevanje i profesionalni deo ovog puta ostaje u drugom planu, jer je prvenstveno cilj ove manifestacije stići nova poznanstva i družiti se sa kolegama iz drugog orkestra, kaže Isaković.

Na koncertu su predstavljena pažljivo birana duhovna dela, od srednjevekovnog, pa sve do savremenog umetničkog izražaja, kaže Alek Isaković.

„Prvo će nastupiti zbor Franjevačke klasične Gimnazije, i generalno ceo koncept koncerta je zasnovan na duhovnoj muzici. Oni će uglavnom izvoditi srednjovekovnu muziku i nešto malo modernog stvaralaštva. Što se tiče mog hora „Camerata Slovenica“ iz Sarajeva, takođe smo spremili duhovnu muziku, a tu su dela iz perioda muzičkog romantizma. Na kraju nastupaju oba hora zajedno, što će biti vrhunac ovog koncerta“, dodao je Isaković.

Kao solista publici se predstavila i mecosopran Hanadi Karić, student 4. godine Muzičke akademije Sveučilišta u Sarajevu. Koncert je bio vođen dirigentskom palicom Aleka Isakovića i Melise Marije Zerdo, a ulaz je bio besplatan za sve posetioce.

Related posts

Do 15. aprila rok za zahteve za sredstava namenjena razvoju seoskog turizma

Pančevo: Uhapšen Đ. P. zbog pokušaja ubistva

O ljubavi, ratu, gubicima i zaboravu: književni susret sa slovenačkom autorkom

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija