30. maja 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Srbija Vesti

Pančevački preventivni centar i ovog vikenda bio je na usluzi svojim sugrađanima

Pančevački preventivni centar i ovog vikenda bio je na usluzi svojim sugrađanima. Pančevci su ovoga puta mogli da obave preglede za utvrđivanje faktora rizika za razvoj kardiorenalnog sindroma, odnosno bili su u prilici da izmere krvni pritisak, puls, EKG, BMI, ureu, kreatinin, kao i jačinu glomerulske filtracije.

U cilju ukazivanja značaja i važnosti na rano otkrivanje određenih bolesti, Dom zdravlja Pančevo ponovo je obezbedio besplatne preventivne preglede za sve svoje sugrađane, u prostorijama Centra za prevenciju. Za razliku od prethodne akcije u kojoj je fokus bio na kardiološkim problemima, sada su pregledi bubrega u prvom planu, kaže doktorka Dragana Pešić Milošević.

„Radimo ponovo i EKG, merimo pritisak, razgovaramo sa pacijentima, radi se i neki opšti pregled, ali su nam analize koje danas rade u laboratoriji vezane za bubrege. Pacijenti dolaze kod nas između 8 i pola 10 kako bi stigli do 10 da izvade krv, tamo im se vade analize urea i kreatinin. Posle toga se vraćaju kod nas gde na osnovu jednog programa izračunavamo njihovu funkciju bubrega“, kaže doktorka Dragana Pešić Milošević.

O tome da građani Pančeva umeju da cene i prepoznaju kada neko vodi računa o njihovom zdravlju pokazatelj je i broj ljudi koji se iz nedelje u nedelju odaziva na preventivne preglede. Naša sugrađanka Biljana Đukanović kaže da je veoma zadovoljna omogućenim uslugama, te da redovno dolazi na preglede u Preventivni centar.

„I prošle godine sam bila, i sada opet. Prošli put su radili EKG, sada sam došla da proverim bubrege. Ja sam inače medicinska sestra u penziji, tako da znam koliko je važno redovno se pregledati“, rekla je naša sugrađanka Biljana Đukanović.

Lekari naglašavaju da je najvažnija prevencija i rana dijagnostika , te da su one od ključnog značaja za pozitivan ishod lečenja svake bolesti. Koliko lekari i Centar za prevenciju Doma zdravlja Pančevo rade u službi građana i brinu o njihovom zdravlju, dokaz su preventivni pregledi koji se organizuju svake nedelje.

Related posts

Studentske kartice za mlade iz Vršca

Predsednik Vučić sutra sa Bocan Harčenkom

Čuveno takmičenje Pilićijada po 15. put u Nikolincima

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija