30. maja 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Srbija Vesti

Svečano otvoren Prolećni rejting turnir u Beogradu

U Beogradu je svečano otvoren ovogodišnji Prolećni rejting turnir u organizaciji Šahovskog saveza Beograda. Na turniru koji će trajati do 21. aprila učestvuje 54 takmičara.

Prolećni rejting turnir jedan je od četiri turnira koje Šahovski savez Beograda organizuje u toku godine sa ciljem da, igračima koji nisu u mogućnosti da učestvuju na dužim turnirima, pruže priliku da poprave svoj rejting. Takođe, ovo je prilika da se najmlađi šahisti nadmeću sa iskusnijim igračima, kaže Andrija Jorgić, predsednik Šahovskog saveza Beograda.

-Učestvuje ukupno 54 takmičara. Imamo osam dama. Ja sam zato najponosniji. Ovu godinu proglasili smo godinom žena u šahu, želimo da te brojke još malo popravimo, jer je oko 10 posto žena zastupljeno. Ja ovog puta navijam za njih. Biće tu i nekoliko FIDE majstora, koji će verovatno biti ovde, u grupi favorita, ali ja navijam za dame, rekao je Jorgić.

Miljko Živojinović, sin slavnog glumca Velimira Bate Živojinovića, simbolično je otvorio takmičenje povlačenjem prvog poteza. Ceo turnir održava se u posebnom ambijentu – Sali „Ive i Glige“ u zgradi „Borbe“, gde je nedavno otvorena izložba „Bata u 90 slika“.

– Ovo je jedna fenomenalna izložba, koja budi jako puno emocija. Meni lično je ovo jedno veliko zadovoljstvo, jedna uspomena koja će ostati za ceo život. Iskoristio bih priliku da se zahvalim gospodinu Andriji Jorgiću, direktoru Borbe, kao i svim njegovim saradnicima, koji ovo nisu uradili samo profesionalno, već i sa puno truda, emocija…

Živojinović je dodao da je odrastao u „šahovskoj porodici“, a da je njegov otac svojevremeno bio prvak pozorišta u šahu.

-Veliki broj glumaca su odlični šahisti, zato što koriste te pauze na snimanju ili pozorištu da odigraju neku partiju šaha. Ne kaže se uzalud da je to jedna plemenita veština, plemenit sport, gde smo mi uvek bili u svetskom vrhu, smatra Živojinović.

Otvaranju turnira prisustvovala je i pop pevačica Jelena Lalović, koja je po profesiji magistar menadžmenta u sportu. Sagovornica kaže da je izložba Batinih slika ostavila na nju poseban utisak, ali nam  i otkriva da je veoma zainteresovana za šah. 

– Imala sam tu čast da mi Batin sin pokaže izložbu i da prokomentarišemo slike. Tako da – malo šah, malo slike Bate Živojinovića, i za mene je velika čast.

Prolećni rejting turnir traja četiri dana. Pobednike očekuju nagrade, a po završetku turnira Šahovskom savezu predstoje uzbudljivi izazovi – Kadetsko prvenstvo Srbije, Srbija Open turnir i Premijer liga u šahu. 

Related posts

Predsednik Vučić u petak prima ambasadora Narodne Republike Kine Li Minga

Teško povređen podoficir 72. brigade za specijalne operacije

Veliki uspeh učenice vršačke Osnovne škole „Paja Jovanović“
 

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija