27. maja 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Japanske trešnje krase Gradski kej

Na Tamiškom keju u Parku prijateljstva  svi ljubitelji cveća svakog aprila mogu da uživaju u divnim cvetovima japanske trešnje. Cvetovi ovog drveta su prepoznatljivi po svojoj bolj i lepotii, a ovo drvo ne daje plod i zato se može saditi na javnim zelenim površinama kaže Ženja Marinković iz JKP „Zelenilo“.

Drvo japanske trešnje  više od 15 godina je prisutno u našem podneblju, kaže Ženja Marinković iz Javno komunalnog preduzeća „Zelenilo“. U našem gradu na Gradskom keju  posetioci mogu da uživaju u ovom divnom drvetu  već više od jedne decenije.

– Zelenilo je sadilo 2011 godine posle zemljotresa u Japanu. Izbor lokacije je vezan za Park prijateljstva kao spona koja nas vezuje sa Japanom, zemljom koja je nama mnogo puta pomagala. Zasađeno je 70 trešanja koje sada imaju oko 20 godine, jer su i kao sadnice imale između 5 i 7 godina. One su u punom svom cvatu izuzetno su lepe i visoke i krase naš Tamiški kej u ovom periodu godine. One su sterilne, jer ne daju plod i kao takve su  pogodne za sadnju na pločnicima i javnim zelenim površinama. One su dekorativne i u jesen kada njihovo lišće poprima narandžastu boju

Tokom toplog perioda u aprilu japanska trešnja daje cvet izuzetne bolje, koji privlači ljubitelje prirode da ga pomirišu.   

– Cvet japanske trešnje traje par nedelja u zavisnosti od temperature i vlažnosti vazduha. Veliki broj gradova ih koristi kao drvorednu sadnicu upravo iz razloga što su sterilne i ne daju plod a izuzetno su dekorativne i efektne tokom proleća, rekla je rekla je Marinković.

Cvet japanske trešnje ima blag miris. Japanska trešnja je kalemljena vrsta, a kako objašnjama Ženja Marinković, prva osobina  takovog drveća je da cvet gubi miris. Preporuka za sadnju u dvorištu je da je postavite  tako da ništa ne zaklanja pogled na ovu trešnju i da je na mestu predviđenom  za odmor.

Related posts

Đoković sa Safjulinom igra premijerni meč sutra u Monte Karla

MUP: Helikopterska jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova obeležava 57 godina od osnivanja

Želite da rešite stambeno pitanje u Beogradu – evo gde je najveći izbor stanova za prodaju

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija