27. maja 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Kultura Najvažnije Vesti

Uskoro novi izgled Gradske galerije u Beloj Crkvi

Gradska galerija u Beloj Crkvi decenijama predstavlja kulturni epicentar ovog mesta koji domaćim i stranim autorima pruža platformu za izlaganje svojih talenata i umetnosti. Nakon kompletne rekonstrukcije svojih prostorija, galerija je spremna da već narednog meseca otvori svoja vrata ljubiteljima umetnosti.

Ideja da se Gradska galerija u Beloj Crkvi vrati u prvobitno stanje i postane reprezentativni galerijski prostor u kojem će autori izlagati svoja dela privodi se kraju. Nakon rekonstrukcije kompletne unutrašnjosti i spoljašnjosti ovog objekta, ovaj prostor kulture otvoriće svoja vrata ljubiteljima umetnosti početkom meseca maja, otkriva Ilija Blanuša, direktor Centra za kulturu.

Imamo Gradsku galeriju u centru grada gde je skoro završena kompletna restauracija, kako izloga koji je karakterističan za Belu Crkvu, a koji je u potpunosti od drveta, tako i unutrašnjosti i zamene krova, tako da je sada spremna za sve izložbe koje smo pripremili za ovu godinu. Mislim da ćemo za petnaestak dana imati jedno otvaranje.

Gradska galerija nalazi se u starom jezgru Bele Crkve, u zgradi koja je izgrađena u 19. veku, a krasi je sačuvana originalna drvena rezbarija iza koje se naziru zanimljive izložbe tokom cele godine.

Radimo u saradnji sa lokalnim umetnicima koji pozivaju neke svoje prijatelje, učenike, tako da su to jako interesantne izložbe, imali smo jako lepih izložbi fotografija i ulja na platnu. Lepo su posećene sve izložbe i traju po petnaestak, dvadeset dana. Imamo i neke humanitarne izložbe tako da je Gradska galerija dosta korišćen prostor jer se nalazi u samom centru grada. Uskoro će Ples maturanata i on će se dešavati na platou ispred Gradske galerije, tako da je taj prostor dosta korišćen.

Gradska galerija nalazi se u samom centru Bele Crkve, u ulici 1. oktobra 59 i radi pod okriljem Centra za kulturu. Svi programi koje galerija realizuje imaju promotivni, eduktivni, informativni i komunikativni karakter.

Related posts

Uklonjena bomba zaostala iz NATO bombardovanja

U organizaciji Kompanije “Novosti” održana je panel diskusija “Naša održiva zajednica”

Mačevalački klub „Karađorđe“ obeležava 20 godina postojanja

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija