30. maja 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

RAB SRBIJA na javnoj raspravi o nacrtima pravilnika REM-a

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) održalo je danas javnu raspravu o 15 nacrta pravilnika. Na raspravi učestvovali i predstavnici RAB SRBIJA Maja Rakovic i Ferenc Berček.

Na javnoj raspravi učestvovali su i predstavnici Udruženja radio stanica RAB SRBIJA: predsednica Maja Rakovic, zamenik predsednice Ferenc Berček i advokat RAB SRBIJA Đorđe  Kujović.

Predmet javne rasprave bili su nacrti 15 pravilnika iz domena zaštite maloletnika, o hitnom obaveštavanju javnosti o nestanku maloletnog lica, lista najvažnijih događaja, sprovođenje nagradnih takmičenja, akt o prenosu dozvole i promena vlasničke strukture, visini i načinu utvrđivanja naknade i naknade za pružanje usluga.

Predstavnici RAB SRBIJA Maja Rakovic i Ferenc Berček učestvovali su u diskusiji i izneli su predlog tehničkog rešenja vezan za ispunjavanje zakonske obaveze emitovanja srpskih muzičkih dela u programima radio stanica.

RAB SRBIJA će do 25. aprila, što je rok, dostaviti i pismenim putem ove predloge REM-u.

Inače, posebna pažnja je na javnoj raspravi bila usmerena baš na nacrtu pravilnika u delu o udelu srpskih muzičkih dela u dnevnom program, kao i na pravilnike o zaštiti ljudskih prava, obavezi PMU tokom izborne kampanje, dostupnosti programskog sadržaja osobama sa invaliditetom, uslovima i kriterijumi za izdavanje dozvola i odobrenja.   

Iz REM-a su danas saopštili i da među pravilnicima koji po prvi put definišu novu oblast iz domena audiovizuelnih medijskih usluga, izdvaja se Nacrt pravilnika o pružaocima usluga platformi za razmenu video sadržaja. 

Javnoj raspravi prisustvovali su i predstavnici pružalaca medijskih usluga, javnih medijskih servisa, organizacija za zaštitu autorskih i srodnih prava, udruženja koja okupljaju pružaoce medijskih usluga i novinare, kao i predstavnici međunarodnih organizacija i civilnog sektora.

Konačan tekst nacrta opštih akata biće objavljen 07. maja, a rok za dostavu predloga izmena pravilnika je 25. april.

Related posts

Pantransport uveo novine za sve svoje putnike

G-Drive nacionalni wakeboard šampionat na Adi donosi nam nesvakidašnje uzbuđenje

Vučić: Pred Srbijom teški dani, direktno ugroženi vitalni interesi Srbije i RS

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija