28. maja 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Kovin Najvažnije Vesti

Novi planovi za razvoj eko-turizma u SRP „Kraljevac“

Specijalni rezervat prirode Kraljevac primer je dobre prakse kada je reč o eko-turizmu u Srbiji. Već deceniju se u njemu organizuju Međunarodni volonterski kampovi. U ovom nekatnutom prirodnom blagu Deliblata pripremaju nove sadržaje za ljubitelje prirode i fotografije.

Eko-turizam ili održivi turizam postaje sve popularniji u svetu, ali se razvija i na našim područjima. U Specijalnom rezervatu prirode „Kraljevac“ u Deliblatu se već godinama aktivno radi na razvoju najmlađe grane turizma. Dobar primer su volonterski kampovi, kaže upravnik „Kraljevca“, Aleksandar Sarmeš.

– To nam je opet jedan od prioriteta, radimo na tome kroz Međunarodne volonterske kampove, koje organizujemo od 2015. Organizovaćemo i ove godine u julu i avgustu mesecu Trinaesti međunarodni volonterski kamp. Doći će ljudi iz celog sveta, koji će nam pomoći u samom razvoju eko-turizma obnavljanjem mobilijara, klupa, stolova, znakova, obeležavanjem pešačkih staza – rekao je Sarmeš za RTV Pančevo.

U planu je izgradnja dve čeke za posmatranje ptica na samom jezeru, čime će se ljubiteljima ptica i fotografije omogućiti da, u skladu sa načelima održivog turizma, bez ometanja živog sveta uživaju u prirodnim lepotama, objašnjava Sarmeš.

– Očekuje se da će se to realizovati ove godine i da će moći da se otvori na jesen, na Međunarodni dan posmatranja ptica, koji se održava prvog vikenda u oktobru. Kad bismo sve to završili na vreme, omogućili bismo ljudima da to iskoriste i da naprave prelepe fotografije.

Specijalni rezervat prirode Kraljevac prostire se na 264 hektara i obuhvata vodotok jezera Kraljevac, i još dve prostorne celine: Spasovinu i Obzovik. Ljubiteljima prirode pruža izvanredne mogućnosti za  sportski ribolov, pešačenje, fotografisanje. Ujedno je i jedinstvena učionica na otvorenom za đake, studente i istraživače.

Related posts

Karcinom prostate često oboljenje kod muškaraca

Vladimirovac: Opštinska smotra folklornog stvaralaštva – Alibunar 14. aprila

Delegacija Ministarstva u Ženevi

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija