30. maja 2024.
Radio televizija Pančevo
Vesti Vršac

Gradonačelnik Vršca ugostio delegaciju češkog regiona Ustje na Labi

Zamenik Gradonačelnoce Vršca, Dejan Santrač, sa saradnicima, danas, u Gradskoj kući, ugostio je delegaciju češkog regiona Ustje na Labi, povodom radnog sastanka, na kom se diskutovalo o budućim očekivanjima, kao i o  i nastavku međusobne saradnje.

Grad Vršac i Ustecki region imaju iskustvo uspešne saradnje u nekoliko prethodnih projekata i to u oblastima zdravstva, podrške ruralnom razvoju, obrazovanja i očuvanja kulture i tradicije. Saradnja dva regiona zasniva se na postojanju  vrlo aktivne češke manjine na teritoriji Grada Vršca, organizovane u Češku besedu i podršci koju Grad pruža češkoj manjini, kao i na želji regiona u Republici Češkoj da direktno pomognu svojim manjinama i sredinama u kojima one žive. Delegacije su izrazile zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, te se očekuje da i nastavak saradnje bude uspešan, na obostranu korist i zadovoljstvo građana oba regiona.

Delegacija Usteckog regiona, iznela je interes za podršku razvojnim projektima Grada Vršca u svim oblastima od značaja za Grad Vršac a posebno na projektima vezanim za razvoj turističke infrastrukture, unapređenja turističke ponude i markentiške prezentacije turističkih potencijala Grada Vršca i regiona, uključijući Belu Crkvu i prekogranični region u Rumuniji, kao područja na kome živi i radi češka nacionalna manjina u ovom regionu. Poseban interes iskazan je za Projekte vezane za biciklističku infrastrukturu, saobraćajnu, sportsku i rekreativnu, kao interesantan vid turističkog insentiva.

Delegaciju su činili : Zamenik guvernera, Jiri Renak, Rukovodilac odeljenja za regionalni razvoj, Pavel Hjšman, Petra Ludvigova, Rukovodilac regionalne saradnje, Konzul Republike Češke u Srbiji, Petr Doležal i savetnik ambasade Milena Mirkić.

Na radnom sastanku prisustvovali su i Slaviša Maksimović, član Gradskog veća za ruralni razvoj, Miroslavom Lepirom, član Gradskog veća za obrazovanje, Trajan Kačina, član Gradskog veća za kulturu, Danijela Bou, predsednica LAG- a ’’Selo Plus’’ i Miroslav Stupar, rukovodilac Odeljenja za privredu, poljoprivredu i lokalni ekonomski razvoj.

Related posts

Predsednik Vučić: Posetiću Fica u Bratislavi zajedno sa Orbanom, videćemo kad

MUP: Apel zbog brzog širenje požara na otvorenom prostoru usled suvog vremena

Pioniri Železničara čvrsto drže lidersku poziciju, uspešni i kadeti

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija