26. maja 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Od prošle godine u Srbiji besplatna vakcina koja štiti od HP virusa

HPV vakcina može da smanji rizik od raka grlića materice za skoro 90 odsto pokazuju najnovija istraživanja .Nažalost to je  četvrti najčešći oblik raka kod žena u svetu, a godišnje od njega umre oko 300.000 pacijentkinja . HPV vakcina Gardasil štiti od devet različitih tipova tog virusa . Želeći da približe značaj vakcinacije doktorka Dragana Antonijević Đorđević  iz Zavoda za javno zdravlja Pančevo  da  su odlazili ambulante po naseljenim mestima kako bi objasnili roditeljima zašto je važno da vakcinišu svoju decu.

Sada je vakcina od 2022 besplatna za decu od 9 do 19 godina ali su i studenti su primili do 25 godina listu je država proširila.Svakako treba da znamo das u humani papiloma virusi rasprostaranjeni I jedina prevencija je vakcina, rekla je dr Dragana Antonijević Đorđević  iz Zavoda za javno zdravlja Pančevo.

Hpv vakcina gardasil štiti od devet različitih tipova tog virusa među kojima su dva tipa koja su uzročnici gotovo svih kancera grlića materice, oni koji izazivaju većinu slučajeva raka debelog creva i neki koji dovode do oboljenja genitalija, glave i vrata.

Pored karcinoma grlića kod žena koje su obolele čak kod 99.7 pronađen humani papiloma virus. Ova vakcina datira iz 2006 godine tako da Australija vakcinišew svoje stanovništvo zabeležila odlične rezulzate skoro da oboljevanje od karcinaom grlića više i nema.

Roditelji mogu da dovedu decu  kod izabranog pedijatra dok punoletne osobe na vakcinaciju dlaze sami. Sve informacije  vezane za HPV vakcinu mogu dobiti od svog pedijatra.

Related posts

Vaterpolo Klub „Jezero“: Neizostavni deo sportske scene Bele Crkve

Strelac Lazar Kovačević postao 82. član Olimpijskog tima Srbije

Predsednik Vučić sa ministrom iz UAE o situaciji na KiM, vojnoj saradnji, geopolitici

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija