28. maja 2024.
Radio televizija Pančevo
Bela Crkva Društvo Najvažnije Vesti

Obeležen Svetski dan Roma u Beloj Crkvi

Međunarodni dan Roma obeležen je u opštini Bela Crkva prigodnim kulturno – umetničkim programom. Manifestaciju je organizovala Kancelarija za inkluziju Roma opštine Bela Crkva u saradnji sa Centrom za kulturu „Bela Crkva“, a pod pokroviteljstvom lokalne samouprave opštine Bela Crkva.

Kancelarija za inkluziju Roma opštine Bela Crkva, kao i celokupna romska zajednica, nizom manifestacija obeležila je Svetski dan Roma. Prema rečima Zorana Raškovića, koordinatora za romska pitanja u opštini Bela Crkva, Romi su u ovom gradu potpuno ravnopravni sa ostalim nacionalnim manjinama.

– To je bio neki akademski program gde se pričalo o Romima. Osnovne škole, srednje škole, udruženja građana i mnogi drugi odazvali su se na moj poziv i obeležili smo svečano taj dan, sa dosta muzike, što je karakteristika naroda kojem pripadam. Ja sa ponosom  ističem da nikada nije postojala tenzija ili sukob na međunacionalnoj osnovi, rekao je Rašković.

Vladimir Radonjić, sekretar Crvenog krsta iz Bele Crkve, kaže da su romska naselja jedna od najlepših u ovom gradu jer većina Roma radi u inostranstvu. Ipak, deo romske populacije koji je ostao u Beloj Crkvi zahteva dodatnu pažnju.

-Taj deo romske populacije koji je ostao u Beloj Crkvi su ljudi sa potrebama u hrani, higijeni, školovanju, tako da imamo dosta posla sa tim delom  romske populacije.

Svetski dan Roma je službeno proglašen 1990. u Serocku u Poljskoj, mestu četvrtog Svetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije, u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika koji je održan u Londonu 1971. godine. Na tom kongresu je donesena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pesma Đelem, đelem i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije.

Related posts

Stojkoviću ugovor do 2026. godine

On-line plaćanje u DDOR osiguranju od sada i pomoću NBS IPS QR koda

Brojne aktivnosti štićenika Doma„Srce u jabuci“

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija