28. maja 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Maja Vitman: „Građani dobili zdravstvenu ustanovu kakvu zaslužuju“

Gradska menadžererka Maja Vitman istakla stojeći ispred završene zgrade Zavoda za javno zdravlje Pančevo čije radove je Demokratska stranka započela pre šesnaest godina ali je nikada nije završila, istakla je  da je najbolji mogući način ispravljanja grešaka nestručno vođene politike prethodne vlasti završetak zgrade Zavoda za javno zdravlje Pančevo koja je od velikog značaja za sve stanovnike čitavog Južnog Banata.

„Danas, sa završenom zgradom ZZJZ pokazujemo da Pančevo nije više politički poligon za ubiranje glasova, jer građani Pančeva i celog Južnobanatskog okruga su mnogo izgubili u periodu do 2012. godine. Danas, pokazujemo da na najbolji mogući način ispravljamo greške nestručno vođene politike, a u prilog tome govore činjenice, i završene zgrade ZZJZ i rešavanja višedecenijskog projekta koji je od značaja za sve stanovnike Južnog Banata. Podcetićy vas i na činjenicu je da je u našoj državi izgrađeno više od 140(147) novih zdravstvenih centara, odnosno ustanova zahvaljujući upravo mudroj politici Aleksandra Vučića, predsednika Republike Srbije, rekla je gradska menadžerka Maja Vitman.

Ponosni smo što smo deo istorije koja niže uspehe i što stojimo ispred završenog objekta Zavoda za javno zdravlje, koji je godinama bio kao kost u grlu i predstavljao simbol korupcije i lošeg vođenja poslovanja.Vlada RS je u punom iznosu obezbedila sredstva za završetak kapitalne investicije od javnog interesa, objekta Zavoda za javno zdravnje koji je iznosio  260 miliona dinara .

Mi smo uspeli da završimo objekat ZJZZ po najvišim standardima Objekat Zavoda je od višestrukog značaja za grad Pančevo, jer pokriva celu teritoriju Južnog Banata i ima veliku ulogu koja se pokazala u periodu pandemije Kovida 19. Uz podršku Vlade Republike Srbije putem Ministarstva za javna ulaganja država u potpunosti je finansirano izvođenje radova kao prioritetna investicija. Poznato vam je da smo sa Kancelarijom za javna ulaganja imali potpisan ugovor za finansiranje radova 2019. godine, koji je raskinut aprila 2020. godine zbog vanrednog stanja izazvanog pandemimijom virusa, te smo 2022. godine ponovo ušli u program, i grad je raspisao tender za izvođača radova, te potpisao ugovor za izvođenje radova.

Gradska menadzarka Maja Vitman osvrnula se  i na sam početak radova pre više od petnaest godinavno godina kada je  Bojan Pajtić postavio kamen temeljac za izgradnju  nove zgrade Zavoda za javno zdravlje Pančevo ali obećanje nije ispunio.

 .Obećanje nije ispunjeno  zahvaljući neuspešnoj  vladavini  Demokratske stranke iako je u Vojvodini na čelu Bojan Pajtić  bio u tri mandata, pokazalo se da je zgrada Zavoda za javno zdravlje Pančevo  koja se nalazi u ulici Miloša Obrenovića jedan od  niza loših pokušaja u realizaciji kapitalnih investicija.Imajući u vidu važnost ovog objekta  koji je građankama i građanima cele teritorije Južnog Banata,što se najbolje pokazalo tokom kovid pandemije  Od velikog značaja, urađena je revizija tadašnjeg projekta i konstatovano niz neispravnostiI da podsetimo građane još jednom, da su radovi na objektu počeli pre 16 godina, još davne 2008. godine. Trajali su u kontinuitetu do 2011. godine, a obustavljeni dva puta. Drugi put su radovi obustavljeni februara 2013. godine zbog nepropisnog vođenja gradilišta i nedostatka sredstava od strane tadašnjeg Fonda za kapitalna ulaganja kako bi se objekat kompletno završio. U to vreme radove su izvodili firma „Montera“ i „PMC Inženjering“. U cilju zaštite od propadanja, 2014. godine Grad Pančevo je konzervirao objekat, imajući u vidu da je veliki broj razne opreme i uređaja instaliran. U cilju usaglašavanja sa izmenom Zakona o planiranju i izgradnji i propisima urađen je nov projekat za građevinsku dozvolu koju smo dobili oktobra 2022. godineza rekonstrukciju i dogradnju objekta.U međuvremenu, bavili smo se i rešavanjem imovinsko pravnim odnosima i u saradnji sa svim korisnicima u blokovskom delu zdravstvenih objekata, uradili smo i preparcelacije. Odvojili smo parcelu za potrebe ZZJZ, ali i za Dom zdravlja, Opštu bolnicu Pančevo i Srednju medicinsku školu „Stevica Jovanović“ rekla je M. Vitman.

Zavod za javno zdravlje Pančevo, svojom delatnošću pokriva teritoriju celog južnobanatskog okruga za svih 8 opština sa ukupno oko 275.000 stanovnika. U novoj zgradi koja ima površinu oko 2500m2 korisnog prostora biće postavljene dve laboratorije po svim savremenim standardima za obavljanja zdravstvene delatnosti, mikrobiološku i hemijsku laboratoriju. U toku ovih dana, kako jeUgovorom i predviđeno,uslediće potpisivanje Zapisnika o završenim radovima u vezi sa primopredajom, u saradnji sa nadležnim Ministarstvom. Kao I komisije za tehnički pregled na osnovu koga će biti izdata upotrebna dozvola i kako bi objekat bio pušten u rad. Nakon toliko godina, uspešan završetak nove zgrade ZZJZ je samo jedan u nizu koraka kako u bolju budućnost, ne samo za sugrađanke i sugrađane Pančeva, nego i celog Južnog Banata, tako i u razvoju naše zemlje, a sve u interesunaših građana zaključila je gradska menadzerka Maja Vitman.

Related posts

Aleksandar Vulin sastao se sa Nikolajem Patruševim u Sankt Peterburgu: Ruska Federacija neće podržati rezoluciju o Srebrenici

Izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića potpredsednik vlade Aleksandar Vulin u Teheranu predvodi državnu delegaciju na ceremoniji odavanja počasti i opraštanja od iranskog predsednika Raisija 

Dežurstvo JP „Mladost“ Opovo tokom praznika

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija