27. maja 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Politika Srbija Vesti

Predsednik Vučić sa francuskim kompanijama:SRB na korak od investicionog kreditnog rejtinga

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Parizu, na poslovnom Savetu Francuska – Srbija, da Srbija ima dobre javne finansije, da je naša zemlja dodatno unapredila rejting, kao i da smo sada na korak od dobijanja investicionog rejtinga.

 „Veoma sam srećan što možemo da analiziramo šta smo uradili u poslednje vreme i da li smo 100 odsot zadovoljni rezultatima našeg rada. Uvek mogu da kažem da smo mogli bolje, ali je mnogo bolje nego što je bilo bar kada je u pitanju ukupna trgovinska razmena između Srbije i Francuske“, rekao je Vučić na sastanku sa predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika – MEDEF International.

On je istakao da je Srbija kod agencije Standard end Purs unapredila svoj rejting i da je sada samo na jedan korak od investicionog rejtinga i da bismo ga verovatno i dobili da smo država članica NATO ili EU.

„Već bismo taj rejting dobili od tih velikih kuća za ocenu kreditnog rejtinga.  Istovremeno, stanje naših javnih finansija je zaista dobro“, naglasio je Vučić.

Predsednik je rekao da javni dug u Srbiji iznosi 48,5 odsto BDP, a da je očekivani nivo budžetskog deficita 2,2 odsto. „Nije bitno da li će ići do 2,5 odsto, ali ne i više od toga ove godine, što govori o stabilnom okruženju i o dobrim prilikama. U februaru smo imali stopu rasta BDP od 5,9 odsto, uz veliki rast industrijske proizvodnje za koju postoji fleš procena da je bila u prvom kvartalu 4,4 odsto. To bi bilo mnogo bolje nego što smo očekivali“, istakao je Vučić. On je rekao da je Srbija sprovela mnoge reforme, pre svega državnih preduzeća. „Ima mnogo drugih stvari u drugim oblastima, uključujući vladavinu prava, koje treba da poboljšamo. Danas imamo 11.125 ljudi koji rade u okviru francuskih kompanija u Srbiji, u 339 francuskih preduzeća koja posluju u našoj zemlji“, rekao je Vučić. On je istakao da će Srbija i Francuska proširiti saradnju u mnogim oblastima i podsetio da će Srbija biti domaćin specijalizovanog Ekspa 2027. godine „Ne radi se samo tu o mladima, sportu i igri. Mi koristimo taj sajam kao kišobran da izgradimo čitavu državu, da gradimo nove autoputeve. Srbija gradi brzu prugu i mala Srbija je država sa najvećim brojem kilometara u izgradnji brze pruge u celoj Evropi. To pokazuje koliko smo posvećeni tome da postignemo najbolje rezultate do 2027. A postoji ogroman prostor za mnoge francuske kompanije da učestvuju“, naglasio je Vučić.

Veoma smo blizu potpisa ugovora za nabavku Rafala, zahvalnost Makronu:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Parizu, na poslovnom Savetu Francuska – Srbija, da smo veoma blizu potpisa za ugovor o nabavci novih francuskih borbenih aviona Rafal. „Imam nove vesti – sa kompanijom Daso (Dassault) smo veoma blizu potpisivanja velikiog ugovora o kupovini Rafala. I o tome smo sinoć razgovarali sa predsednikom Emenuelom Makronom“, rekao je Vučić. Dodao je da je duboko zahvalan Makronu što nam je omogućio da učestvujemo u tom procesu i što je bio od velike pomoći po tom pitanju. „Ali ne samo to, mi ćemo proširiti našu saradnju na svim različitim nivoima“, rekao je predsednik Srbije.

Related posts

NATO PILOTI IM HEROJI, URANIJUM JE LEKOVIT, A SRBIJA KRIVA ŠTO SU JE BOMBARDOVALI! Sramno izveštavanje Đilasovih i Šolakovih medija o NATO agresiji na SRJ!

KC Opovo: Koncert učenika Muzičke škole

Vulin odgovorio predsedniku Crne Gore Milatoviću: Ko traži objašnjenja od Srba njemu Šiptari sastavljaju pitanja

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija