28. maja 2024.
Radio televizija Pančevo
Alibunar Društvo Najvažnije Vesti

Dom zdravlja u Alibunaru dobio  mamograf

Za samo nekoliko nedelje od kada je u Dom zdravlja u  Alibunaru stigao nov ,savremen, digitalni mamograf obavljeno je dosta pregleda i otkrivena su dva karcinoma. Cilj je da žene dolaze redovno na preventivne preglede jer je važno  bolest otkriti  u početnoj fazi kada su prognoze dobre, istakaoje načelnik rendegen službe Doma zdravlja u Alibunaru Branislav Gajin.

Za preventivne preglede u ranom otkrivanju karcinoma dojke neophodan je nalaz mamografa i ultrazvučni pregled. Zahvaljući pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo  izdvojena su sredstva za kupovinu digitalnog mamaografa za Dom zdravlja u Alibunaru .Koliko je to značajno jer sada sugrađanke iz Alibunara i ostalih naseljenih mesta mogu u svom mestu da obave dijagnostiku, objasnio je dr Branislav Gajin, načelnik radiološke službe. 

-Ovo je prvi put da je Dom zdarvlja dobio ovakav aparat , značaj aparata je svima poznat ali da apelujemo na pripadnice lepšeg pola  da dođu i učine nešto za sebe. Do sada su naše pacijentkinje morale da idu u Vršac ili Pančevo a koliko je to značajno pokazuje velika zainteresovanost .Mi se trudimo da svima izađemo u susret i da uradimo što veći broj pregleda koji je ključan u prevenciji karcinoma dojke. Kada se karcinom otkrije na vreme on je i potpuno izlečiv.

Za samo dve nedelje, potvrđena dva karcinoma dojke .Sistem funkcioniše tako da se karcinom koji se otkrije brzo šalje na biopsiju a zatim ide na dalje lečenje. Dolaze tako što ih šalju njihovi izabrani lekari i ginekolozi koji imaju svoj protokol .Na ovom aparatu se rade i dijagnostička snimanja kod kojih već postoje  promene, rekao je dr Gajin.

Pored mamomgrafa koji je nedavno počeo sa radom u Domu zdravlja u Alibunaru, ova zdravstvena ustanova ima i savremeni ultrazvučni aparat koji je neophodan u dijagnostici ranog otkrivanja raka dojke. 

Related posts

PROUNS: Ponašanje profesora Filozofskog fakulteta Pavla Sekeruša skandalozno

Ponoš oštro kritikovao Manojlovića: Zaviruje nama u novčanik, a njega finansiraju strani centri 

Predsednik Vučić: Visokopolitizovana rezolucija o Srebrenici, pozivam sve zemlje da ne glasaju

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija