30. maja 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Vesti

Cvećarski Smer u školi ,,Mara Mandić“ traje dve godine

Dvorište pančevačke škole „Mara Mandić“ u toku prolećnih meseci postaje prava cvetna oaza zahvaljujući posvećenom i marljivom radu učenika koji pohađaju smer „cvećar-vrtlar“. Oni vode računa o tome da zaposlene i đake uvek okružuje mnogo sezonskog cveća, ukrasnog bilja i zelenila i tako spajaju lepo i korisno. U toku nedelje imaju tri dana praktične i dva dana teorijske nastave.

Što se tiče teorijske nastave, ona se sastoji iz opšte-obrazovnih i stručnih predmeta. Od stručnih predmeta učenici imaju osnove biljne proizvodnje i tehnologiju rada. Mi se trudimo da sva usvojena znanja iz stručnih predmeta učenici primenjuju i na časovima praktične nastave. Razmnožavamo cveće, proizvodimo, sadimo, negujemo cveće i povrće u plasteniku, rekao je Aleksandra Jovičić Kresović, nastavnik stručnih predmeta u SOŠO „Mara Mandić“.

Na praktičnom delu  nastave cvećarskog smera  ljubazni nastavnici i đaci pokazali su nam koliko su njihove  aktivnosti kreativne  i zašto je važno voditi računa o svom okruženju.

Baš sve mi se sviđa ovde, nema baš ničeg što mi se ne sviđa ovde , Presađujemo cveće, sadimo, čistimo, uređujemo dvorište, i tako, rekli su neki od učenika.

Uče se da neguju biljne kulture, uče se pravilnom odnosu prema biljkama i uopšte prirodi, i akcenat pored te sadnje stavljamo na ekologiju i zaštitu prirode i životne sredine. Znači da se deca nauče da treba da čuvaju prirodu, jer smo deo nje, rekla je Snežana Kecman, nastavnik stručnih predmeta u SOŠO „Mara Mandić“

  U toku zimskih meseci, đaci izrađuju veoma zanimljive i originalne cvetne aranžmane, koje  predstavljaju na mnogobrojnim takmičenjima, izložbama i manifestacijama., kaže Jasna Škaljak, nastavnik stručnih predmeta.

Tokom izrade ovih aranžmana, oni vežbaju smisao za estetiku, istrajnost, doslednost u radu. Zajedno su tu, druže se, pričaju i razmenjuju iskustva… Kombinuju boje, cvetne vrste, tako da je to sve veoma kreativno za njih .

U plasteniku u školskom dvorištu sade se i gaje različite biljke i poljoprivredne kulture, rekla je Marijana Kalkan, nastavnik stručnih predmeta

Deca se osposobljavaju za svoje buduće zanimanje. Smiruje ih. Svakome prija rad sa cvećem, rad sa biljkama, rad napolju, pored toga razvijaju finu, grubu motoriku, uživaju, i to im je na neki način priprema, po završetku školovanja, da budu podrška svojim ukućanima u oblasti baštovanstva, a kasnije, da naravno, pronađu posao u ovim delatnostima, ili njima sličnom.

Radeći na uređivanju zelenih površina u školskom dvorištu, srednjoškolci se osposobljavaju za rad jednostavnim mašinama i uređajima. Pored toga, sa pažnjom sade i neguju ukrasno bilje i sobno cveće.

Počeli smo da razmnožavamo sobne biljke. Evo jedne od njih – zove se „pauk“. Ovo je „zlatna lozica“. Počeli smo i da sadimo krastavac i da beremo spanać,kaže naš sagovornik.

Nastavnici cvećarskog smera škole „Mara Mandić“ pozivaju sve zainteresovane maturante da posete ovu školu i uvere se  da rad i učenje u prirodi opušta i oplemenjuje.

Related posts

Brnabić: Beogradski i lokalni izbori 2. juna

Upravljao vozilom brzinom od 238,9 kilometara na čas, na delu puta gde je ograničenje 130

Gradonačelnik Stevanović i predsednik Skupštine Kiš čestitali Uskrs

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija