20. maja 2024.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Pančevo Srbija Vesti

Organizovani preventivni pregledi

Bolesti srca i krvnih sudova vodeći su uzrok oboljevanja i umiranja kako u Srbiji, tako i u svetu. U većini slučajeva kardiološke bolesti izazvane su faktorima rizika koji se mogu kontrolisati i lečiti – visok krvni pritisak, gojaznost, pušenje ili nedovoljna fizička aktivnost. S tim u vezi, doktorka Dragana Pešić Milošević naglašava koliko je važno javiti se na preventivne preglede.

          – Takođe dosta često radimo ove akcije, poslednja je bila pre nekih mesec dana i odziv je bio prilično veliki. Ono što radimo, to je vađenje krvi za trigliceride, holesterol i glukozu, nakon toga dolaze kod nas da merimo pritisak, radimo EKG, radi se pregled, razgovaramo o nekim faktorima rizika kao što su gojaznost, pušenje, već postojeće bolesti pritiska, šećera, i na osnovu toga procenjujemo kolike su im šanse da u narednih 5 do 10 godina dođe do nekog kardiovaskularnog događaja.

Odziv građana na preventivne preglede je bio veliki, kaže doktorka Dragana Pešić Milošević, te nam je otkrila koje starosne kategorije se najčešće javljaju.

Naša sugrađanka Radojka Majkić strogo vodi računa o svom zdravlju, pa se zbog toga redovno javlja u pančevački preventivni centar.

          – Dolazim zbog astme i zbog bolesti bubrega. Dolazim kad kako, jer teško dolazim do pregleda, ali u ambulantu moram zbog lekova. Kad čujem da se rade preventivni pregledi, onda dođem obavezno, ukoliko mogu da stignem.

Za preventivni pregled nije potrebno zakazivanje, građani mogu samo da dođu u Centar za prevenciju Doma zdravlja Pančevo i jave se dežurnom lekaru.

Related posts

MUP: Od sutra međunarodna akcija pojačane kontrole saobraćaja autobusa i kamiona

Mesna zajednica Starčevo unapredila je svoju turustičku ponudu

Dobrašinović: Bili smo bolji, zaslužili smo pobedu

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija