26. maja 2024.
Radio televizija Pančevo
Sport Srbija Vesti

Srpska sedmorka na olimpijskim kvalifikacijama u Rio de Žaneiru

Sedmoro reprezentativaca Srbije učestvovaće na svetskom olimpijskom kvalifikacionom turniru vazdušnim i malokalibarskim oružjem koji krajem naredne sedmice počinje u Rio de Žaneiru.

Stručni štab SSS je odredio sastav u koji je uvrstio četiri takmičarke i tri takmičara puškom. U timu su: Teodora Vukojević („Čika Mata“), Andrea Arsović (Partizan), Ivana Anđušić Maksimović („Akademija Maksimović“), Sanja Vukašinović (Novi Sad 1790), Lazar Kovačević (Jagodina 92), Milenko Sebić (Novi Sad 1790), Milutin Stefanović („Čika Mata“).

U svakoj pojedinačnoj disciplini deliće se po dve olimpijske kvote, za koju će konkurisati reprezentativci čak 75 država.

Organizacioni komitet je objavio da je prijavljeno 469 takmičara. Manji broj njih se, ipak, neće boriti za olimpijske vize.


Pravo učešća na turniru imaju i strelci koji su već izborili kvote. Oni će biti u konkurenciji za medalje u Riju, ali, naravno, ne i za plasman na Olimpijske igre.Dvoje naših strelaca sa kvotama, Zorana Arunović i Damir Mikec, neće putovati u Rio. Arunovićeva nije u svom programu rada imala učešće na turniru u Brazilu, dok je Mikec bio na prvobitnom spisku putnika.

-Damir Mikec je otkazao učešće, sa bratom i trenerom Goranom je odlučio da propusti takmičenje i nastavi opravak od povrede podlaktice. Dosta bolje se oseća – prenosi sportski direktor SSS Dragan Marković, uz koga će u stručnom timu u Riju biti  selektor za pušku Dragan Donević, treneri Stevan Pletikosić i Milan Armuš.

Naši strelci će se za plasman na OI boriti u četiri discipline.

-Po pravilima, svaka zemlja može da prijavi po tri predstavnika po disciplini. Ivana Anđušić Maksimović će gađati samo vazdušnom puškom, a Sanju Vukašinović, samo malokalibarskom puškom iz trostava. Ostali naši reprezentativci će učestvovati u obe discipline. S obzirom da je sezona malokalibarskim oružjem tek na početku, naši strelci nisu imali mnogo prilika da se takmiče MK puškom. Međutim, rezultati i plasmani u trostavu na turniru u Dortmundu, pre dve nedelje, koji je bio u svrsi priprema za kvalifikacije u Rio de Žaneiru, su ohrabrujući, kao i ostvarenja na treninzima – kaže Marković

Turnir u Riju počinje u petak, 12. aprila. Prva dva dana na programu su samo takmičenja pištoljem, pa na vaterenoj liniji neće biti srpskih strelaca. Nadmetanja puškom startuju 14.aprila, kvalifikacijama i finalom miks parova. Od 15. do 19. aprila biće održana pojedinačna takmičenja puškom. Za razliku od većine streljačkih takmičenja kvalifikacije i finala u pojedinačnim disciplinama neće biti održana u istom danu. Finale u svakoj pojedinačnoj disciplini je dan posle kvalifikacija. Po istom modelu će biti organizovan i turnir na Olimpijskim igrama.

Kontinentalna kvalifikaciona takmičenja su završena na skoro svim kontinentima. Ove sedmice seu Buenos Ajresu privodi kraju Prvenstvo Severne, Srednje i Južne Amerike. Poslednje kvote biće raspodeljene na Evropskom prvenstvu malokalibarskim oružjem u Osijeku, krajem maja i početkom juna. Po završetku EP će biti poznato i koji strelci će učešće na OI obezbediti na osnovu svetskih rang lista. Samo po jedan takmičar/takmičarka u svakoj disciplini će dobiti kvotu prema plasmanu na listi.

Na ovogodišnjim Olimpijskim igrama će učestvovati 340 strelaca, 20 manje nego u Tokiju pre tri godine.

Related posts

Mašinska škola Pančevo najbolja u Srbiji

Vršac: Radovi na uređenju trotoara u Gundulićevoj ulici

Kineski predsednik završio posetu Beogradu, predsednik Vučić ga ispratio na aerodromu

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija